Петър Москов: Не можем да преживеем втори национален Lockdown

Петър Москов: Не можем да преживеем втори национален Lockdown
A A+ A++ A

Не можем да преживеем втори национален Lockdown – нито психологически, нито икономически. Това категорично заяви бившият здравен министър Петър Москов в ефира  на БТВ. Според него основната цел на правителството трябва да е да запази икономиката.

„Първото нещо, което  трябва да се направи е  категорично да се съобщи, че няма да има ново национално затваряне, което да успокои бизнеса. В същото време трябва да се спазват драконово мерките и да се следи за това. Ако има нужда от локално затваряне, трябва да има възможност и за моментна компенсация. Ако няма такава хората се превръщат в противници на мерките“, заяви Москов.

Според него здравният министър трябва да може да възлага конкретни действия на всяко отделно лечебно заведение, като това да засяга начина за работа, преструктуриране и пр.

„Цялата система трябва да бъде включена в битката срещу заразата. Трябва да има по-добра система за приемане на пациенти, за да не настава хаос  и леки случаи да не заемат свободните легла. Само в София има 45 ДКЦ-та и 200 медицински центрове, те трябва логистично  да се включат, да бъдат следващата стъпка след личните лекари и да разпределят пациентите – дали трябва да са в болница или на домашно лечение“, заяви той.

Според него това, което прави министъра е правилно, но ако всеки един пациент с кашлица и температура отиде в болница, единственото звено , което в момента е здраво, ще фалира.

Той заяви още, че  повечето от активните случаи могат да бъдат отсети и да не бъдат хоспитализирани.

#Петър Москов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"