Пандемията в развитие: Гърция обяви двуседмична блокада, Словакия тества над 3 милиона души

Пандемията в развитие: Гърция обяви двуседмична блокада, Словакия тества над 3 милиона души
A A+ A++ A

Италианското правителство ще затегне ограниченията, за да ограничи разпространението на коронавируса, но засега ще се въздържи от тотална национална карантина, каза днес премиерът Джузепе Конте, цитиран от БТА.

Изказвайки се в парламента, той посочи, че по-строгите мерки ще включват ограничаване на движението между най-засегнатите от заразата райони и въвеждане на вечерен час, което според него е необходимо при разрастващата се втора вълна на инфекцията.

По думите на Конте страната ще бъде разделена на три района с оглед на равнището на риска.

Той предупреди, че капацитетът на интензивните отделения в 15 от 20-те области на Италия ще бъде изчерпан до месец, ако не се предприемат спешни действия.

Премиерът добави, че в някои места ограниченията ще бъдат по-строги, отколкото в други.

Южна Корея въведе петстепенна схема за социално дистанциране
Правителството на Южна Корея гласува решение за промяна на действащата тристепенна схема за социално дистанциране и добави към нея още две нива. Целта е по-ефективна борба с инфекцията от коронавирус.

По информация на телевизия KBS, новата схема е представена от премиера Чунг Сю-Кюн и се състои от нива 1; 1,5; 2; 2,5 и 3.

Решението да преминаване на по-високо ниво ще се взема при спазването на по-строги критерии, а за всеки регион решенията ще се вземат поотделно. Новата схема влиза в сила от 7 ноември.

За първото ниво социално дистанциране дневният ръст на заболеваемост в столицата в течение на една седмица не трябва да надвишава 100, а в другите региони 30 случая. Ниво 1,5 се въвежда, ако ръстът в Сеул надхвърля 100, но е под 200, а в другите региони е между 10 и 30 случая.

Второто ниво се въвежда, ако в столичния регион има от 200 до 400, а в други региони - от 30 до 60 нови случая на ден. Нивото 2,5 започва да действа в случай на ежедневно увеличаване броя на заразените с повече от 400 случая, а третото ниво – при над 800 случая.

Всички обекти от обществено значение са разделени на 9 вида „приоритетни” и 14 „обикновени. Към приоритетните спадат барове, клубове, караоке барове, концертни зали, ресторанти и кафенета. Обикновените обекти включват интернет кафенета, сватбени зали, погребални бюра и кина. Носенето на маски е задължително във всички обществени места при всички нива социално дистанциране.

Действащата в момента система беше критикувана заради липсата на гъвкавост. Когато в средата на август Сеул се сблъска с ръст на коронавирусните инфекции, властите се видяха принудени да въведат липсващото ниво 2,5. В този период всички училища, университети и църкви преминаха на онлайн режим, затвориха увеселителните заведения.

Третото ниво, при което следва пълно затваряне, не беше въведено заради опасения от сериозни последици за икономиката на региона.

Нови сблъсъци срещу антивирусните мерки избухнаха в Испания
Испанската полиция задържа десетки хора при сблъсъци в редица градове след организирани вече втора поредна вечер демонстрации срещу антивирусните ограничения, предаде Франс прес.

В някои градове след протестите тази нощ имаше вандалски прояви и погроми.

Най-мощни бяха вълненията в Мадрид, където мнозина демонстранти, скандиращи "Свобода!", подпалиха контейнери за боклук и вдигнаха барикади по Гран виа - основната пътна артерия в центъра на столицата, както показват кадри от социалните мрежи.

Те хвърляха камъни и стреляха с осветителни ракети срещу полицията, пристигнала, за да ги разпръсне.

В сблъсъците бяха леко ранени 12 души, сред които трима полицаи, съобщиха медици от спешната помощ. Полицията заяви, че е задържала 32 души.

Главата на регионалните власти в Мадрид Исабел Диас Аюсо обвини за безредиците "организирани групи, целящи да се възползват от ситуацията и от страховете на населението".

Демонстрантите критикуваха обявения миналата седмица комендантски час и затварянето почти на всички региони в Испания с цел да се ограничи движението из страната преди уикенда около празника Вси Светии с надеждата да се избегне нова карантина.

"Работим, за да си изкарваме хляба, а те за пет минути унищожават живота ни", оплака се пред местна телевизия собственичка на магазин в автономната област Риоха, разбит и ограбен от маскирани млади погромаджии.

Премиерът Педро Санчес осъди в Туитър размириците - "непоносимите насилствени и неразумни действия на малцинствени групи". Същевременно той похвали младежи, излезли тази сутрин на град Логроньо, за да разчистят улиците.

Здравният министър Салвадор Иля пък заяви, че "сега не е моментът да смекчаваме мерките", и добави - също в Туитър, че "поведението на малцинствени групи е неприемливо".

В Испания, една от най-силно пострадалите през пандемията европейски страни, коронавирусът е взел досега над 35 000 жертви, а заразените са 1,1 милиона.

От днес в Германия влиза в сила карантина, в опит да се спре разпространението на коронавируса. Строгите ограничения ще важат поне за един месец. Затварят се ресторанти, барове, спортни, културни и развлекателни центрове.

Събиранията на открито ще бъдат ограничени до най-много 10 души или с членове на не повече от две домакинства. Мачовете от бундеслигата ще са без публика, няма да има аматьорски спортни състезания, а фитнес салоните, басейните, козметичните центрове, салоните за масаж и студията за татуировки също няма да работят, съобщи Нова телевизия.

Меркел: Случаите на Covid-19 в Германия нарастват експоненциално

Германският канцлер Ангела Меркел заяви в понеделник, че броят на коронавирусните инфекции в страната нараства експоненциално, добавяйки, че в момента епидемиологичната ситуация е по-тежка в сравнение с пролетните месеци, тъй като вирусът "се държи по-агресивно в студените месеци", съобщава Ройтерс.

Говорейки на пресконференция в Берлин, немският канцлер заяви, че скокът в случаите на коронавирус ще доведе до нарастващ брой пациенти в отделенията за интензивно лечение през следващите седмици.

"Здравните власти трудно могат да проследят много повече от 50 заразени на 100 000 жители", предупреди Меркел и призова жителите на Германия да обединят усилията си и да се придържат към въведените нови рестрикции в опит да се ограничи втората вълна на коронавируса.

"Вирусът наказва половинчатостта", подчерта тя.

Според нея Германия ще има поносим декември, ако нови карантинни мерки, въведени в понеделник, заработят. Тя отново подчерта, че голяма част от успеха на мерките зависи от участието и разбирането на гражданите.

Меркел посочи, че хората спазват ограниченията през следващите четири седмици, за да ограничат разпространението на коронавируса, "тогава ще можем да имаме условия за поносим декември".

Германия все още е далеч от края на пандемията от коронавирус, заяви Меркел, добавяйки, че германците ще трябва да ограничат контактите помежду си през зимните месеци.

"През зимните месеци ще трябва да ограничим личните контакти", каза тя и добави: "Светлината в края на тунела все още е доста далеч".

Меркел посочи, че германците няма да могат да провеждат партита и големи събития през зимата дори след ноември, когато Германия се намира в частивен локдаун.

Що се отнася до въздействието на тои нов локдаун върху икономиката на страната, тя каза: "Преминаването през пандемията е най-доброто нещо за нашата икономика".

В Белгия затвaрят заведенията, има и полицейски час
Белгия налага от днес по-строги карантинни мерки. Те ще продължат около месец и половина и включват затваряне на магазините, които не продават стоки от първа необходимост. Миналата седмицата вече бяха затворени всички барове, кафенета и ресторанти, в сила е и нощен полицейски час. От днес компаниите са задължени да изпратят служителите си да работят от вкъщи, където това е възможно, предаде Нова телевизия.

Белгия е страната с най-висок процент на заразяване в Европейския съюз, а болниците в много части на страната вече са пълни.

Солун под двуседмична блокада заради COVID-19

Гърция обяви двуседмично блокиране в понеделник на втория си по големина град Солун, за да се опита да ограничи скока в случаите на коронавирус, предаде АФП.

Полетите до и от летището в Солун също ще бъдат преустановени по мярката, която влиза в сила от утре и засяга и северния град Серес.

"Здравната ситуация в Солун е сериозна. Трябва да действаме, за да избегнем претоварването на здравната система", заяви говорителят на правителството Стелиос Пецас.

Всичко ще остане затворено, с изключение на училищата, а тези, които искат да напускат домовете си, ще трябва да потърсят разрешение чрез текстово съобщение.

Последните ограничения последваха локализирани блокировки в регионите Козани и Кастория, също в Северна Гърция, по-рано този месец.
"По-рано правителството многократно би аларми (за вируса), но някои не послушаха", заяви здравният министър Василис Кикилиас, който посети Солун в понеделник, след като през уикенда там бяха регистрирани 1300 нови случая.

Премиерът Кириакос Мицотакис обяви в събота нови ограничения в Атина и други големи градове от вторник. „Вирусът атакува на вълни и трябва бързо да се адаптираме“, каза той в телевизионно обръщение.

Гърция е регистрирала над 37 000 случая на коронавирус от февруари, включително над 1600 в неделя и общо 635 смъртни случая.

Мицотакис заяви, че новите мерки ще затворят заведения за хранене, кафенета, клубове, кина, музеи и фитнес зали в най-засегнатите райони, но няма да засегнат дребния бизнес и училищата, за да се смекчи удара върху икономиката.

Останалата част от страната ще трябва да спазва вечерен час, докато използването на маски е задължително в закритите обществени пространства, каза Мицотакис.

Но за разлика от блокирането в цялата страна, наложено през март, засега движението между регионите не е ограничено, добави той, докато на хотелите и фризьорските салони също ще бъде разрешено да работят, а училищата ще останат отворени.

"Пълното блокиране би навредило на икономиката и обществото", каза Мицотакис.

Правителството вече беше обявило вечерен час в Атина, Солун и други области на 22 октомври.

Премиерът на Португалия Антониу Коща изрази намерението на правителството да бъде обявено извънредно положение за общественото здраве, което ще позволи налагането на по-стриктни забрани.

В Словакия над половината от населението се тества за Covid-19 през почивните дни - 3 милиона и 600 хиляди са си направили Пи Си Ар тест, от които малко над 1 процент са били положителни.

Училищата в Букурещ остават затворени още две седмици.

Генералният директор на Световната здравна организация Тедрос Гебрейесус е в самоизолация, след като е бил контактен на дал положителна проба за Covid-19.

По данни на американския изследователски университет „Джонс Хопкинс“ заразените по света са над 46 милиона и 600 хиляди, над 10 милиона от които са в Европа, починалите - над един милион и 200 хиляди, а възстановилите се - над 31 милиона. Най-много са смъртните случаи в Съединените щати, Бразилия, Индия и Мексико.

Джонсън защити решението за пълна карантина на Англия

Британският премиер Борис Джонсън защити решението си да наложи пълна карантина в Англия за четири седмици в изявление в парламента.

Мярката трябва да влезе в сила от четвъртък, като в сряда депутатите в Камарата на общините ще я гласуват.

Има сериозна съпротива срещу пълната карантина сред депутатите от Консервативната партия на премиера, които смятат, че тя ще бъде пагубна за бизнеса.

Борис Джонсън обаче отново изтъкна, че при тази статистика правителството няма алтернатива. Той отбеляза, че пълната карантина няма да бъде толкова строга както през март и април, тъй като училищата и университетите остават отворени, ще продължат да се провеждат и спортните състезания.

Схемата за изплащане на 80% от заплатите на пуснатите в принудителен отпуск работници ще продължи до края на карантината.

Премиерът обеща удвояване на помощите за самонаетите. Ето какво заяви Джонсън по повод на опасенията, че карантината може да бъде удължена:

“Нека да подчертая, че тези мерки са ограничени във времето. След четири седмици, на 2 декември, ще изтече времето им и ние имаме намерение да се върнем към схемата от местни карантини в зависимост от данните, като парламентът ще има думата да одобри следващите стъпки“.

Лидерът на опозицията Киър Стармър заяви, че лейбъристите ще подкрепят гласуването в парламента, но бе остро критичен, че Джонсън отново проявява некомпетентност, че  пропилява ценно време и се е забавил с мярката.

С помощта на гласове на опозицията и въпреки бунта сред торите се очаква премиерът да няма проблеми при гласуването в сряда.

#коронавирус #свят

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"