Институт "Рего": ГЕРБ и БСП с равни проценти и интрига за четвъртото място, ако изборите са сега

Институт "Рего": ГЕРБ и БСП с равни проценти и интрига за четвъртото място, ако изборите са сега
A A+ A++ A

Ако парламентарните избори бяха днес за ГЕРБ биха гласували 27,1% от българските граждани, за БСП – 26,3%, за „Има такъв народ“ – 18,6 %, за ДПС – 8,3%, за Обединение „Демократична България“ – 7,6% и за „Изправи се. БГ“ – 3.9%. Това сочи социологическо изследване на института "Рего"  на политическите и електорални нагласи през месец октомври.

Прави впечатление твърде високия дял на нерешилите за коя партия или коалиция от партии ще гласуват (не е изключено част от тях да не упражнят правото си на глас) – 20,3%. Този висок процент предполага, че може да се стигне до съществени размествания в прогнозираните позиции. 

Двете водещи интриги, които следват от данните са за първото и четвърто място. ГЕРБ и БСП практически са с изравнени позиции и социологически паритет. Сходна е ситуацията между ДПС и Демократична България, които си оспорват четвъртото място.

„Има такъв народ“ на Слави Трифонов среща сериозни симпатии, но все още е нов и непознат като политически проект, който се свързва единствено с лидера му и медийната му кариера. В този смисъл на партията липсва политическа легитимност. 

Представените данни са от национално проучване, проведено сред 2000 пълнолетни български граждани в периода от 21.10.2020 г. до 27.10.2020 г. Подборът на респондентите е по квота въз основа на демографските признаци тип населено място, пол и възраст. Методът на регистрация на първичната информация е пряко стандартизирано интервю с помощта на таблети и хартиени анкети.

#проучване

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"