48 часа до изборите в САЩ: Колко американци са гласували по-рано досега?

48 часа до изборите в САЩ: Колко американци са гласували по-рано досега?
A A+ A++ A

Хиляди американци избраха да гладуват по-рано.

Това може да бъде или лично в местата за ранно гласуване, или отсъстващи по пощата. Предсрочното гласуване лично е често срещано във Финландия и Канада, докато Швейцария, Германия и Великобритания предпочитат пощенски гласове.

В САЩ това означава, че хората могат да гласуват преди 3 ноември - по пощата или лично.

Предсрочното гласуване непрекъснато се увеличава с всяка изборна година. Броят на хората, гласували предсрочно на президентските избори през 2016 г., е пет пъти повече от броя, гласували предсрочно 24 години по-рано, през 1992 г.

И тъй като пандемията Covid-19 засегна всичко тази година,се наблюдава и рекордно гласуване във всичките 50 щата

Доналд Тръмп е сред гласувалите по-рано. Той гласува във Флорида в събота сутринта.

Колко души са гласували по-рано тази година?

Според американския изборен проект към 30 октомври над 85 милиона американци са гласували предсрочно - по пощата или лично. Това вече е повече от общия брой предсрочно подадени гласове на изборите през 2016 г.

Този сайт се управлява от Майкъл Макдоналд, професор от Университета във Флорида, който е специализирал в предсрочното гласуване, и проследява броя гласове, подадени от държавата и като цяло.

По негово изчисление щатът с най-голям брой доскорошни избиратели е Калифорния, където вече са гласували над 9,1 милиона души.

Следва Тексас, където 9 милиона надминаха общата избирателна активност за щата през 2016 година.

Досега Флорида е имала над 7,8 милиона предсрочни гласоподаватели.

Броят на хората, гласували по-рано досега, също вече е 62% от общия брой на хората, гласували на изборите през 2016 г.

Кой гласува предсрочно?
"Освен че знаем къде живеят тазгодишните гласоподаватели, ние също така разбираме кои са тези избиратели."

На първо място, знаем, че голяма част от гласоподавателите тази година са млади.

Според Университетския център за информация и изследвания на гражданското обучение и ангажираност (Кръг) на Университета Тъфтс, повече от пет милиона млади хора , на възраст между 18 и 29 години, са гласували предсрочно до 26 октомври.

Около три милиона от тези млади гласове са подадени в 14 щати, добавя Circle.

Анкетите също така показват, че тази година младите избиратели могат да се явят в по-голям брой, отколкото на последните избори.

През 2016 г. избирателната активност беше малко над 46% сред младежите от 18 до 29 години - докато 71% от хората на възраст над 65 години гласуваха. Тази година проучване на младежта в Харвард предполага, че до 63% от хората на същата възраст ще гласуват.

Повече афро-американци също гласуват по-рано тази година. Според анализ на фирмата за данни TargetSmart , повече от шест пъти повече чернокожи гласоподаватели са гласували предсрочно до 18 октомври тази година в сравнение със същия момент през 2016 г.

Защо толкова много хора гласуват предсрочно?
Една от основните причини е пандемията от коронавируса.

Традиционният начин на гласуване - хиляди хора отиват до една избирателна секция в един определен ден, наред с други хора в продължение на часове и стоящи в избирателни секции, намиращи се в близост една до друга - не е благоприятна за мерки за социално дистанциране, особено когато не всички щати имат задължителни маски на закрито.

Така че за тези избори поне 30 щати са направили корекции, за да улеснят и да направят по-достъпен за хората да гласуват задочно.

Това включва например премахване на строги изисквания хората да имат оправдание да имат пощенски вот.

Други, като Калифорния и Колорадо, са изпращали активно всички избиратели с право на глас по пощата - практика, известна като универсално гласуване по пощата.

В Северна Каролина избирателният съвет на щата удължи крайния срок за пощенските бюлетини, като заяви, че всички бюлетини, получени до 12 ноември, ще бъдат преброени.

Някои щати също изтеглиха началната дата за ранно лично гласуване напред от миналата година - например Тексас премести началната си дата напред с шест дни, от 19 до 13 октомври.

А в Пенсилвания върховният съд на щата постанови, че бюлетините трябва да бъдат изпратени по пощата с плик за секретност, укриващ самоличността на избирателя. Тъй като обаче това решение беше обявено  скоро преди откриването на гласуването, то предизвика значителен брой невалидни бюлетини.

Понастоящем има и над 300 дела в 44 щата относно това как се отчитат отсъстващите гласове, кой има право да гласува предсрочно и как се събират бюлетини по пощата. 

Как това може да повлияе на изборите?
Може би най-очевидният начин увеличаването на предсрочното гласуване да повлияе на изборите е чрез повишаване на общата избирателна активност.

Проф. Макдоналд, който ръководи американския изборен проект, заяви пред агенция Ройтерс, че прогнозира, че на тези избори могат да гласуват рекордните 150 милиона души - което би било около 65% от избирателите в страната и най-високата избирателна активност от процента след 1908 г. .

Президентът Тръмп стартира кампания срещу гласуването по пощата по-рано тази година , аргументирайки, че разширеното гласуване по пощата ще доведе до "най-корумпираните избори" в историята на САЩ.. Неприязънта му към гласуването по пощата може да повлияе на някои от неговите поддръжници да изчакат до изборния ден, за да гласуват лично.

 

#Америка #Байдън #Тръмп

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"