Красимир Вълчев: Няма формула, която да генерира решения, но училищата не са основен източник на зараза

Красимир Вълчев: Няма формула, която да генерира решения, но училищата не са основен източник на зараза
A A+ A++ A

Всички сме в неопределена обстановка. Няма формула, която да генерира решения. Общото разбиране е, че продължаваме в максимално присъствено обучение. Училищата не са основният източник на зараза. Децата са в много по-малка степен преносители. Училищата изглеждат идеалния виновник, но не така. Това каза в "Беновска пита" по Канал 3 министърът на образованието Красимир Вълчев.

Той беше категоричен, че в администрацията на образованието има пет пъти повече заразени, отколкото в училищата и даде пример с други държави, където са затворени бизнеси и предприятия, но не и училищата. Министърът подчерта, че външно оценяване ще има. Ще има държавни зрелостни изпити и няма да има ощетени ученици и студенти.

Вълчев нарече бюджета за образование инвестиция в хората и градеж. Той е антикризисен и антицикличен. "Най-важният фактор в образованието и науктата са преподавателите и учените. Затова са и заложените увеличения на възнагражденията. Ефектите от разходите днес не могат да се оценят, но ефектът ще се види в бъдеще", каза той.

Министърът отбеляза, че висшите училища са увеличили научната дейност и те вече утвърждават репутацията си и завишават изискванията си, за сметка на либералния прием, който беше норма досега. Намаленият прием в университетите рязко е вдигнал средния успех. Вълчев припомни, че близо две трети е намален приемът в социални, стопански и правни науки.

Красимир Вълчев увери, че в следващите години, независимо кои са управляващите, ще има значителни инвестиции в материалната база. "Ще се оборудват кабинети, които да създават успешен модел на учене", каза той.

"Будители днес са тези хора, които успяват да вдъхновят други хора и да ги направят по-добри. Такива са учените и преподавателите", посочи още министърът. Той лично не иска да се нарече будител.

"Образователната система може да бъде наречена будител", каза още Вълчев.

#Вълчев #училище

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »