Повече от 62 000 използвани маски и ръкавици са намерени в реките и океаните

Повече от 62 000 използвани маски и ръкавици са намерени в реките и океаните
A A+ A++ A

Еколозите са все по-притеснени от въздействието, което ще окаже пандемията върху световния океан на фона на продължаващата заплаха и милионите използвани еднократни маски и ръкавици.

По време на ежегодното международно събитие за почистване на крайбрежието миналия месец, предварителните данни показват, че общо 62 210 артикула от пластмаса, включително маски за еднократна употреба и гумени ръкавици, са събрани от океаните и плажните ивици по целия свят, съобщи CNN .

"Ние абсолютно вярваме, че отпадъците от пластмаса представляват значителна заплаха за океаните и морския живот", заяви д-р Джордж Леонард, главен учен от Ocean Conservancy, в изявление пред CNN.

Според уебсайта на Ocean Conservancy , Международното почистване на крайбрежието се фокусира върху изчистването на боклука от плажовете, както и запазването / защитата на световния океан.

Освен PPE, някои от най-често срещаните елементи, които хората събират от водите включва хранителни опаковки, фасове, пластмасови бутилки и капачки от бутилки, сламки, пластмасови торбички, са почиствани от тази организация и класифицирани с нестопанска цял.

Миналата година 122 държави са участвали в събитието за почистване с общо 23 333 816 паунда боклук, събрани по целия свят, според доклада.

Тази година обаче предварителните данни, получени от CNN, показват, че са събрани общо 76 държави и поне 1,6 милиона паунда боклук, но представител на Ocean Conservancy казва, че все още очакват по-голямата част от данните да дойдат през следващите няколко месеца.

Освен това се изчислява, че 129 милиарда маски за лице и 65 милиарда ръкавици се използват и не се управляват в световен мащаб по време на пандемията, което води до "широко разпространено замърсяване на околната среда", според списанието Environmental Science & Technology .

Тъй като толкова много боклуци се изтеглят от световните океани и бреговите ивици, Леонард каза, че се притеснява от това, че хората трайно унищожават местообитанията на морските същества, особено тъй като пандемията продължава, без да й се вижда края.

„Нараства търсенето и използването на пластмаси за еднократна употреба като торбички и контейнери от потребителите и бизнеса за хранителни стоки или доставка на храна“, обясни Леонард, според CNN. "Тогава  глобално използване на маски и ръкавици за еднократна употреба, застрашава чистотата на околната среда. Никой не би си помислил преди няколко месеца, че целият свят ще ги използва."

Чад Нелсен, главен изпълнителен директор на калифорнийската организация с нестопанска цел Surfrider Foundation, която също работи за защита на океаните и плажовете, повтори казаното от Леонард 

"Около 80 процента от пластмасовите отпадъци в океаните идват от сушата", каза Нелсен. "Всяка маска или ръкавица, които видите на улицата, които не са вдигнати, най-вероятно ще влязат в канализацията, в реката, след това в океана."

„Също така хората може да не осъзнаят, че тези сини маски и ръкавици имат пластмаса в себе си“, продължи той. "Така че това, което използваме само за няколко минути, може да продължи да живее на Земята хиляди години. То няма да се разгради биологично. Когато се разложи на микропластмаси, ще бъде усвоено от животни на сушата и морските животни."

 

#маски

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"