Русия увеличава на 1 млрд. евро исканите компенсации за „Белене”

Русия увеличава на 1 млрд. евро исканите компенсации за „Белене”
В края на март България реши да се откаже от проекта за строителството на АЕЦ „Белене“. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Руската компания „Атомстройекспорт“ е увеличила исканите от Националната електрическа компания на България (НЕК) компенсации за отказа от АЕЦ „Белене“ на 1 млрд. евро, съобщава компанията в официално комюнике.

Това става в рамките на делот, което се гледа от Международния арбитражен съд и Международната търговска палата в Париж, посочва РИА „Новости“, цитирана от bTV.

„Увеличаването на исканите компенсации се обуславя от факта, че на този етап проектът е окончателно прекратен от правителството на България, изтекъл е срокът на действие на споразумението от 29 ноември 2006 г., а НЕК продължава да отказва да изплати на „Атомстройекспорт“ обезщетения за понесените загуби“, се казва в съобщението.

„В тази връзка новите искания на „Атомстройекспорт“ включват стойността на всички работи, изпълнени по проекта (за АЕЦ „Белене“ – бел. ред.), стойността на оборудването за целия цикъл на подготовка, загуби и други. Общата сума с увеличените искове за компенсации достига около 1 млрд. евро“, посочват още от компанията.

През юли 2011 г. „Атомстройекспорт“ подаде иск в Международния арбитражен съд и Международната търговска палата в Париж срещу НЕК с искането да бъдат изплатени компенсации от 58 млн. евро за работата по прекратения проект за изграждането на АЕЦ „Белене“.

Този иск се смята за първия в отношенията между двете страни, посочва РИА „Новости“.

Тогава представител на „Атомстройекспорт“ разясни, че мярката е била процесуално необходима, тъй като става въпрос за заплащане на изпълнената работа, по което и двете страни са подписали меморандуми.

Според него „Атомстройекспорт“ е изпълнил определен обем работа по оборудването на АЕЦ, привличайки, по молба на българската страна, кредитни ресурси.

След това от българската страна заявиха намеренията си да подадат насрещен иск срещу „Атомстройекспорт“, без да уточняват в какво се изразяват нейните претенции, допълва агенцията.

В края на март България реши да се откаже от проекта за строителството на АЕЦ „Белене“, като вместо това да построи нов блок в единствената атомна центарала в страната в Козлодуй.

#Атомстройекспорт #Русия #АЕЦ „Белене” #Националната електрическа компания #НЕК #България #компенсации #Международния арбитражен съд #Международната търговска палата #Париж

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"