Фандъкова реши: Кръчмите в София ще работят до 23:30 ч.

Фандъкова реши: Кръчмите в София ще работят до 23:30 ч.
Pixabay
A A+ A++ A

Заведенията за хранене и развлечения в София ще работят до 23:30 ч за срока на заповедта на министъра на здравеопазването - 12 ноември. Това съобщи в профила си във Faceboook кметът на София Йорданка Фандъкова. По-рано днес тя обяви, че подобна мярка се обмисля активно. Явно в крайна сметка е взето очакваното решение.

В поста си тя пояснява, че предложението за ограничаване на работното време на всички заведения идва от браншовите организации. Проверките на полицията и столичната здравна инспекция миналата нощ установиха работещи нощни заведения и опити да се заобикалят въведените ограничения.
Проверките продължават и през следващите дни, а заповедта влиза в сила от 1 ноември с решение на софийския оперативен щаб. Ограничението няма да важи за заведенията за бързо обслужване без възможност за настаняване.
Целта е с допълнителен контрол и дисциплина браншът да продължи да работи, а затворени остават само местата, на които дистанцията е невъзможна, обяснява Фандъкова.

Градоначалникът отбелязва, че за вчера в София са регистрирани 1048 нови случая на заразени с COVID-19. Тревожен е фактът, че нараства броя на хоспитализираните - от 449 на 28 октомври на 532-а на 30 октомври. Увеличават се и пациентите, които се нуждаят от интензивно лечение.

Затова, отново призовавам всички, да спазваме мерките, пише Фандъкова.

Да носим маска на закрити обществени пространства, в това число в градския транспорт и в магазините, в които пазаруваме.

Да спазваме дистанция от поне 1,5 м винаги, когато е възможно, включително и навън. Да мием ръцете си с вода и сапун. Правилата не са трудни, но намаляват в пъти вероятността от заразяване.

Само заедно можем да намалим темпа на заразяване и така да дадем възможност лекарите ни да лекуват болните ефективно.

Проверките на екипите на общината, полицията и здравната инспекция продължават. За последните 7 дни са съставили 260 предупредителни протокола, 75 акта за нарушения на Закона за здравето и са проверени 820 граждани, с наложена карантина.

#Йорданка Фандъкова #София #заведения #затваряне

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »