Започва делото срещу скандалния лихвар Александър Маринов

A A+ A++ A

Във вторник в Окръжния съд в Кърджали ще се гледа делото срещу скандално известния лихвар Александър Маринов, с прозвище Дале Али.

Делото срещу скандалния лихвар и поръчител на опита за убийството на т.нар. Малкия Роко, буквално възкръснал след кървавото меле в центъра на града преди повече от 2 години, трябва да започне в 10:00 часа, предаде БГНЕС.

Според ангажираните с казуса делото е знаково не само заради замесените в него фигури, но и заради перипетиите и протакането в разследването, продължило дълго.

Екшънът се разигра на 14 април 2010 г. пред кафене в градския център, но едва 10 месеца по-късно се намери заподозрян и той беше арестуван зрелищно посред бял ден.

Известният лихвар Александър Маринов с прозвището Дале Али се оказа поръчител на побоя, при който около 15 души помляха с метални пръти и колове Емил Христов – Ерсун Рашид, брат на бизнесмена Ерджан Рашид – Роко.

Любопитно е съвпадението на датите – на 14 април 1997 г. Големият Роко – Ерджан Рашид беше арестуван при спецакция на баретите „Комар", а 13 години по-късно на същия ден по-малкият му брат стана жертва на кървавата вендета, мотивите за която така и не станаха известни, коментира БГНЕС.

Впоследствие пребитият изпадна в дълга кома, претърпя две животоспасяващи черепно-мозъчни операции.

Същата нощ Александър Маринов потърси спешна медицинска помощ и остана на лечение едно денонощие в кардиологичното отделение на местната болница, а синът му Тончо избяга и се укри в чужбина.

Кървавите и изпокъсани от побоя дрехи на жертвата са били предадени на едната от сестрите му, вместо да бъдат иззети като веществено доказателство.

По-късно, след като Емил Христов вече е на крака, той и придружител ги занасят с настояването да бъдат присъединени към разследването, за което има и протокол за доброволно предаване, твърди адвокатът му Васил Василев.

Последвалите ДНК-експертизи установяват наличие на кръв върху тях, тази на сина на поръчителя Тончо Маринов.

От началото на 2011 г. няколкото съдебни заседания се отлагат заради представени от основния подсъдим Александър Маринов Христов удостоверения за влошено здраве – заключенията на експертите са, че състоянието му не позволява участие в процеса, тъй като може да се стигне до летален изход.

Назначавани са купища съдебно-медицински експертизи на състоянието му и вещите лица посочват едни и същи мотиви.

За първи път на последното заседание от 10 юли т.г. бе даден ход на делото и потърпевшият Емил Христов беше конституиран като граждански ищец и частен обвинител.

Първото заседание се състоя на 27 юли 2011 г., повече от година след мелето, второто – на 19 септември, последвано от заседания на 21 октомври, 22 ноември и едва на 22 юни 2012 г.

На октомврийското заседание от миналата година делото беше спряно за 4 месеца, на юнското т.г. отново не му беше даден ход, отново заради крехкото здраве на главния подсъдим.

На 10 юли обаче съдебният състав пренебрегна прогнозите за евентуален летален изход при прякото участие на Маринов в процеса.

Въпросителните за това са валидни и при днешното заседание – по традиция вечерта преди насрочената дата за явяване в съда Маринов рязко се влошава и спешно му се поставят стендове, поне според медицинските удостоверения, които защитата представя.

За престъплението, в което е обвинен Маринов законът предвижда от 15 до 20 години затвор, доживотен затвор или такъв без замяна.

Александър Маринов – Дале Али е сочен за човека на Димитър Желязков – Очите в Кърджали. Негови приближени твърдят, че и луксозният джип е подарък от несебърския бос.

Магазин „За 1 лев" в района на пазара и павилион за хамбургери са единственият легален бизнес на Дале Али, който иначе демонстрира високи стандарти.

И не само това – допреди ареста той беше публично известен фаворит на местни магистрати, които не се притесняваха от плътното му присъствие до тях из заведенията.

По данни от МВР Дали Али е разследван и за трафик на проститутки и дрога, но година след съобщаването им няма яснота за резултатите от това.

#Кърджали #Александър Маринов #Емил Христов #комар #Димитър Желязков #Очите #МВР

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"