Нов щам на КОВИД вилнее в Европа

Нов щам на КОВИД вилнее в Европа
A A+ A++ A

Швейцарски и испански учени са регистрирали широко разпространение в Европа през последните месеци на нова разновидност на коронавируса, предизвикващ Covid, съобщи ТАСС.

Все още няма доказателства, че тази разновидност е по-опасна, се посочва в съобщение на Базелския университет. Специалистите напомнят, че в момента само в Европа циркулират стотици варианти на коронавируса SARS-CoV-2. Много малко от тях обаче се разпространяват успешно и преобладават така, както новият вариант, който е с наименование 20A.EU1.

Специалисти от Базелския университет, Федералното техническо училище в Цюрих и испански учени са анализирали и сравнили данни от пациенти с Ковид-19 в цяла Европа и са стигнали до извода, че 20A.EU1 се е появил за пръв път в Испания през лятото. Сега на него се дължат почти 80 на сто от всички случаи на заразявания в Испания.

"Важно е да се отбележи, че няма никакви доказателства на този етап, че разпространението на новата разновидност е обусловено от мутация, която усилва заразяването или влияе на клиничната картина", казва водещият автор на изследването д-р Ема Хоткрофт. Според учените разпространението на 20A.EU1 е било "улеснено от отслабването на летните ограничения за пътуване и мерките за социално дистанциране".

Тази разновидност на новия коронавирус вече се проявява в 12 страни от Европа. Освен това е известно, че тя е пренесена в Нова Зеландия и Хонконг. Сега на 20A.EU1 се дължат 90 на сто от всички случаи на зараза във Великобритания, 60 на сто в Ирландия и от 30 на сто до 40 на сто от случаите в Нидерландия и Швейцария. Вариантът на новия коронавирус е засечен и в Белгия, Германия, италия, Латвия, Норвегия, Франция, Швеция.

Учените подчертават, че широкото разпространение на въпросната разновидност не означава, че именно тя е причина за настоящия ръст на заболеваемостта в Европа. "Това не е единствената разновидност на вируса, която циркулира в последните седмици и месеци. В някои държави със значителен ръст на случаите - Белгия и Франция например, преобладават други разновидности", обобщава проф. Рихард Неер от Базелския университет, един от съавторите на изследването.

#коронавирус

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »