Европа е на ръба на ново затваряне, заради втората вълна от КОВИД

Европа е на ръба на ново затваряне, заради втората вълна от КОВИД
A A+ A++ A

Две от най-големите икономики в Европа възстановяват националната карантина, тъй като континентът се сблъсква с нарастване на случаите на коронавирус и смъртността расте.

От петък хората във Франция ще имат право да напускат дома си само по работа или по медицински причини.

Президентът Еманюел Макрон заяви, че страната рискува да бъде "обзета от втора вълна, която без съмнение ще бъде по-трудна от първата".

Междувременно Германия налага по-малко тежка карантина.

Мерките, които влизат в сила в понеделник, не са толкова мащабни, колкото във Франция, но включват затваряне на ресторанти, барове, спортни зали и театри, каза канцлерът Ангела Меркел

Инфекциите нарастват рязко в цяла Европа, включително във Великобритания, която в сряда обяви 310 нови смъртни случая и 24 701 нови случая.

В Англия ново проучване показва, че почти 100 000 души хващат вируса всеки ден , оказвайки натиск върху правителството да промени политиката от регионален подход.

Във Франция ежедневните смъртни случаи на Covid са на най-високо ниво от април. В сряда са потвърдени 36 437 нови случая и 244 смъртни случая.

Германските здравни служители съобщиха в четвъртък, че през последните 24 часа са загинали още 89 души с рекордните 16 774 инфекции.

"Ние сме във втората вълна", каза председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. „Мисля, че тази година Коледа ще бъде различна.“

Как Европа стигна до тук?
Първата вълна на вируса по-рано тази година удари невероятно силно някои части на Европа, докато други райони успяха да я избегнат.

Италия, Испания, Франция и Обединеното кралство бяха сред най-силно засегнатите държави, като всички налагаха строги национални ограничения, които с течение на времето довеждаха до много ниско ниво на заразени, но бяха пагубни за икономиката.

Ограниченията започнаха да се премахват в началото на лятото, като магазини, барове и ресторанти бяха отворени отново и пътуванията бяха рестартирани. Но през август случаите започнаха да нарастват отново, с голямо ускорение през последните седмици, което разтревожи политиците.

Страните, които не бяха засегнати зле от първата вълна - като Чехия и Полша - този път не бяха пощадени, като експерти предупреждават за тревожни нива на инфекция в голяма част от континента.

Какво правят Франция и Германия?
Г-н Макрон каза, че според новите правила хората ще трябва да попълнят формуляр, който да оправдае напускането на домовете им, както се изискваше при първоначалното блокиране през март. Забранени са социалните събирания.

Но той даде да се разбере, че обществените услуги и фабриките ще останат отворени, добавяйки, че икономиката "не трябва да спира или да се срива".

"Както всички наши съседи, ние сме засегнати от внезапното ускоряване на вируса", каза г-н Макрон.

Премиерът Жан Кастекс заяви пред парламента в четвъртък, че всички ученици на възраст от шест и повече години ще трябва да носят маски за лице в клас "за защита на всички наши деца, учители и родители". Досега маските са били задължителни само за ученици на 11 и повече години.

Той каза, че компаниите ще бъдат силно призовани да накарат служителите си да работят от вкъщи "пет дни в седмицата".

"Трябва да продължим да работим колкото е възможно повече, но разбира се при строги санитарни условия, които спират разпространението на вируса", каза той и добави: "Безработицата и бедността също могат да убият."

За разлика от предишното заключване, пазарите, парковете и градините ще могат да останат отворени.

Междувременно в Германия канцлерът Меркел заяви, че "зимата ще бъде тежка - четири дълги, тежки месеца".

В обръщение към парламента в четвъртък тя каза: "Тази пандемия поставя въпроса за свободата на преден план. Свободата не е всеки човек за себе си, тя е отговорност - за себе си, за семейството си, на работното място. Това ни показва, че сме част от едно цяло . "

В отговор г-жа Меркел предупреди, че дезинформацията и теориите на конспирацията подкопават борбата срещу пандемията.

Германия, подобно на други страни, е видяла протести на хора, които твърдят, че ограниченията са неоправдани .

Докато Германия има по-нисък процент на заразяване в сравнение с много други части на Европа, скоростта на разпространение на вируса през последните седмици притеснява правителството.

Частичното блокиране ще започне в Германия на 2 ноември и ще продължи до 30 ноември при условия, договорени от г-жа Меркел и 16-те държавни премиери.

Баровете и ресторантите ще бъдат затворени с изключение на храната за вкъщи, но училищата и детските градини ще останат отворени. Социалните контакти ще бъдат ограничени до две домакинства с максимум 10 души и туризмът ще бъде спрян.

По отношение на икономическата помощ, по-малките компании и самостоятелно заетите лица, силно засегнати от блокирането, ще бъдат възстановени с до 75% от взетите обороти през ноември 2019 г.

Какво е положението другаде в Европа?
Полша отчете рекордни ежедневни инфекции и смъртни случаи в четвъртък. Здравните служители заявиха, че има 20 156 нови случая и 301 смъртни случая. Страната наложи блокиране на "червената зона" в цялата страна, което включва частично затваряне на начални училища и ресторанти.

Италия , която беше европейският епицентър в началото на първата вълна на вируса, вече въведе нови ограничения. Всички барове и ресторанти в цялата страна трябва да затворят до 18:00, въпреки че могат да осигурят храна за вкъщи по-късно. Фитнес залите, басейните, театрите и кината трябва да бъдат затворени, но музеите могат да останат отворени. Събранията за сватби, кръщенета и погребения са забранени.

Испания започна националния си полицейски час на 25 октомври, след като правителството обяви ново извънредно положение. Хората във всички региони, с изключение на Канарските острови, трябва да останат вкъщи между 23:00 и 06:00.

Според Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията , Чешката република има най-лошия процент на инфекция на континента - 1448 случая на 100 000 души за 14 дни. Той наложи частично заключване.

Белгия , която има втория най-нисък процент на инфекция в Европа на глава от населението, отчете най-големия брой болнични за Covid-19 от пика на 6 април. В болница с вирус има 5924 пациенти, 993 от които са в реанимация. В национално обръщение в сряда вечерта министър-председателят Александър Де Кроо определи ситуациите като "критични".

Гърция
Пълна карантина в Серес и Янина
Регионалните власти в Серес и Янина в Северна и Северозападна Гърция обявиха локдаун след локален скок на броя на заразените с коронавирус през последните дни, съобщава електронното издание на атинския ежедневник Kathimerini.

Използването на маска в регионите е задължително на закрито и на открито. В сила е полицейски час от 00.30 часа до 5:00 часа. Забраняват се всички събирания в публични и частни пространства.

Четвърто ниво на риск в тези региони означава също така, че съдилищата, детските площадки, археологическите обекти, музеите, ресторантите и кината ще останат затворени.

Новите случаи на коронавирус в Гърция надминаха поредния рекорд в сряда с 1547 заразени. 51 от тези нови случаи са регистрирани в района на Янина и 158 в Серес.

Най-населените регионални единици в Гърция, Атика и Солун, остават с трето ниво на риск.

Очаква се властите да предложат допълнителни мерки за спиране на разпространението на пандемията. Те включват добавяне на Солун към най-високото ниво на риск и налагане на повече ограничения в Атика.

Каталуния затваря границите си, за да овладее епидемията от коронавирус
Каталуния обяви 15-дневна забрана за влизане и излизане от територията си, поредното от серия ограничения, предприети от испанските региони за ограничаване на разпространението на заразата от Covid-19, предаде Ройтерс.

Каталуния е едно от огнищата на коронавируса и още отпреди това тя беше с едни от най-строгите мерки в Испания, включително 15-дневно затваряне на баровете и ресторантите, което ще бъде продължено.

Каталуния обяви новите мерки, докато в същото време парламентът в Мадрид дебатираше извънредното положение в Испания. Централното правителство иска то да продължи до май, за да могат отделните региони да имат законово основание да налагат подобни ограничителни мерки.

"Правителството съзнава, че след месеците на усилия и жертви гражданите са уморени да не могат да правят това, което са правели преди, да не могат да прегръщат близките, семействата и приятелите си", каза пред депутатите здравният министър Салвадор Иля. "Но не е времето да облекчаваме мерките, предстоят ни много тежки седмици и месеци", добави той.

След доста политически спорове по въпроса как да се води борбата с кризата, правителството се очаква да събере достатъчно подкрепа и на гласуването по-късно днес парламентът да одобри продължаването на извънредното положение.

КОВИД по света


Рекордна Covid-заболеваемост в Русия
В Русия беше отчетена рекордна заболеваемост от коронавирус от началото на пандемията. Въпреки това страната няма да се връща към пълната карантина от пролетта, обяви президентът Владимир Путин.

През изминалото денонощие в Русия бяха регистрирани рекордните досега над 17 700 нови случая на Covid-19, близо 5000 от които в Москва. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков нарече безпрецедентни темповете на разпространение на инфекцията. В същото време президентът Путин увери, че приетите от руските власти мерки са своевременни и достатъчно ефективни.

„Добре разбираме как трябва да се действа и затова не планираме да въвеждаме тотални ограничителни мерки, така наречения общонационален локдаун, когато икономиката и работата на бизнеса фактически напълно спират“.

Посочи Путин по време на участието си по видеоконферентна връзка в инвестиционния форум „Русия зове“.

„В случай на обективна необходимост, с оглед на препоръките на лекарите за ситуацията в отделните региони, градове и общини, ще се приемат оправдани целеви решения, които ще гарантират максимална защита на хората и запазване на непрекъснатата работа на предприятията и организациите“, каза още Владимир Путин.

Освен това той увери, че и двете създадени до момента в Русия ваксини срещу Covid-19 са ефективни и безопасни.

По данни на университета "Джонс Хопкинс", общият брой на заразените с Ковид-19 в САЩ е 4,35 милиона души, на починалите - 149 хиляди. Държавата е категоричен лидер в негативната класация както за заразени, така и за починали след инфекция от коронавирус.

21 щата в "червената зона"

След като месеци наред демонстративно отказваше да носи маска и дори се подиграваше на тази мярка, президентът Доналд Тръмп се обърна към американците и ги призова да започнат да покриват устата и носа си, за да не разпространяват вируса.

Сега обаче американският президент отново разбуни духовете. След като нов доклад заключи, че 21 щата регистрират над 100 нови случая на 100 хиляди души и съответно трябва да бъдат категоризирани като "червена зона", експерти призоваха за затягане на мерките. В същото време Тръмп заяви, че "много губернатори би трябвало да отворят затворените щати", както и, че големи части от страната са "свободни от корона". 28 щати са маркирани като "жълта зона", а единствено във Върмонт разпространението на Ковид-19 е под контрол и там е "зелено".

Необичаният Тръмп

Публикация на американския президент в предпочитаната от него социална мрежа Туитър беше изтрита, защото разпространява дезинформация. Във видеото, което Тръмп сподели, лекарка твърди, че е излекувала 350 пациенти от коронавирус с лекарството против малария хидроксихлорохин. Клипът беше свален и от Фейсбук, и от Ютюб. Във видеото се казва още, че носенето на маски не помага за ограничаване на разпространението на инфекцията.

През май американският президент заяви, че пие хидроксихлорохин като превантивна мярка срещу заразяване. Ефективността на лекарството против малария при боледуване с коронавирус не е доказана, а пиенето му без да е предписано от лекар е опасно, заявиха тогава експерти. Освен Тръмп, видеото публикува и неговият син - Доналд Тръмп-младши. В резултат от това профилът на Тръмп-младши беше блокиран за 12 часа.

В друга публикация в Туитър държавният глава на САЩ нападна доктор Антъни Фаучи, директор на Националния институт за инфекциозни заболявания. Според съобщението, Фаучи е подвел американския народ по много аспекти около пандемията, в това число и за хидроксихлорохина. На пресконференция в Белия дом Тръмп заяви, че се разбира добре с доктор Фаучи, но не разбира защо той има толкова висок рейтинг. "Защо аз нямам такъв висок рейтинг?", изрази недоумението си президентът и с тъга констатира: "Никой не ме обича".

Индия с над 8 млн. заразени с коронавирус
Индия потвърди, че броят на заразените с коронавирус в страната надхвърли 8 милиона души на фона на сезона на хиндуистките фестивали. Азиатската страна е втората в света с повече от 8 милиона случая след САЩ, които регистрираха повече от 8,8 милиона заразени.

Министерството на здравеопазването на Индия съобщи, цитирано от "Гардиън" и други медии", че са регистрирани 49 881 нови случая и 517 починали в четвъртък. Общият брой на починалите достигна 120 527.
В средата на юли Индия отчете първия 1 милион заразени. Два месеца по-късно 5 милиона души са с положителен тест за коронавирус. Но страната изглежда забави разпространението от 16 септември, когато беше отчетен рекорд от 97 894 заразени и 1275 починали.

Според "Таймс ъв Индия" през последните пет дни средно има по над 45 000 заразени с коронавирус на денонощие.

#коронавирус #Европа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »