Шефът на „Пирогов“: Става задължително в борбата с COVID-19 да се включат и частните болници

Шефът на „Пирогов“: Става задължително в борбата с COVID-19 да се включат и частните болници
Пирогов
A A+ A++ A

Тревожен е ръстът на хоспитализираните пациенти с коронавирус. С една трета ежеседмично нараства броят на приетите в болница, а от интензивни грижи се нуждаят 7% от болните. Това съобщи зам.-министърът на здравеопазването Бойко Пенков на редовния седмичен брифинг за разпространението на COVID-19 у нас, цитиран от БНТ. Смъртността също нараства, само за последната седмица има ръст от 50%.

"Възприемчивостта към заболяването остава голяма. Далеч сме от изграждането на колективен имунитет", обяви още д-р Пенков.

В последните дни са регистрирани 102% нарастване на средноседмичния брой заразени. Наблюдава се ежедневен положителен прираст. Ръст на заразените се отчита във всички възрасти. Сериозно увеличение има при заразените ученици в гимназиален и прогимназиален етап.

Над 2000 са заразените медици, съобщи още зам.-министърът. Заразените лекари са 37% от инфектирания медицински персонал, а 33 на сто са медицинските сестри.

От днес в болница "Пирогов" се откриват допълнително легла за лечение на медици, съобщи директорът на лечебното заведение проф. Асен Балтов. Още 30 легла ще бъдат открити и за лечение на пациенти в средно тежко състояние, добави той.

"Спешните отделения изнемогват. Апелът ни към всички е нека да помогнем заедно да се преборим с коронавирусната инфекция. Бъдете ангажирани в този процес – носете маски, спазвайте дистанция. Спазвайте мерките и бъдете дисциплинирани", призова той.

Над 2300 са хоспитализираните заради COVID-19, като с този темп се очаква до седмица броят им да достигне до 4000, прогнозира проф. Балтов. Става задължително да се включат и частните болници. Днес в "Пирогов" ще бъдат разкрити допълнително легла за лечение на медици. Още 30 легла ще бъдат открити и за лечение на пациенти в средно тежко състояние.

Директорът на УМБАЛ "Александровска" проф. Борис Богов също призова за спазване на мерките и поясни, че болничното заведение не е изключение от обстановката в страната.

 

#д-р Бойко Пенков #проф. Асен Балтов #коронавирус #борба #заразени #ръст #частни болници #проф. Борис Богов #колективен имунитет #недостиг #легла

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »