България може да изгуби неусвоени 500 млн. евро

България може да изгуби неусвоени 500 млн. евро
Самият европейски комисар по земеделие Дачиан Чолош през юни е изпратил писмо на земеделския министър Мирослав Найденов, за да го предупреди за риска от значителна загуба на средства. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Съществува потенциален риск България да загуби средства от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) за втора поредна година, съобщи Роджър Уайт, говорител на Европейската комисия по въпросите на земеделието и селските райони.

Рискът е поради прилагането на правилото за автоматично освобождаване в края на 2012 г., или т.нар. „правило N+2“.

Заради него България вече изгуби 39 милиона евро от ПРСР към края на 2011 г.

Според това правило страната може да усвоява фиксираните за дадена година средства по програмата само до две години по-късно.

Така на практика през 2012 година има съвсем реална опасност България да загуби от парите за 2010 година и повече от половин милиард лева.

„За да се избегне автоматичното освобождаване на средства от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони за 2010 г., т.е. прилагането на т. нар. „правило N+2“, до края на 2012 България трябва да усвои 385 млн. евро“, обясни Роджър Уайт пред БГНЕС.

Самият европейски комисар по земеделие Дачиан Чолош през юни е изпратил писмо на земеделския министър Мирослав Найденов, за да го предупреди за риска от значителна загуба на средства в края на 2012 г., ако не се предприемат спешни действия, за да се ускори усвояването на средства по ПРСР.

„Комисията работи в тясно сътрудничество с българските власти, за да проучи всички начини за ускоряване на усвояването. С българските власти е договорен „екшън план“, който е в процес на изпълнение“, коментира Уайт.

Колко точно пари ще изгуби България, ще стане ясно, след като страната направи искането за плащане за последното тримесечие на 2012 г., което трябва да бъде представено на Комисията до 31 януари 2013 г.

Към началото на септември тази година Европейската комисия е изплатила общо 1.027 млрд. евро от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони (ЕЗФРСР) по ПРСР 2007–2013, което се равнява на 39% от общото разпределение на предвидените средства от европейския фонд за програмата.

Тази сума включва както възстановяване на разходи, които вече са направени от българските власти към бенефициентите по Програмата за развитие на селските райони, така и 7% аванс, изплатен от Комисията, след одобрение.

След разследване на БГНЕС стана ясно, че 10 250 375,04 лв. е изразходвало Министерството на земеделието и храните на Мирослав Найденов от юли 2009 г. до февруари тази година за медийни и пиар инициативи по мярката „Техническа помощ“, припомня информационната агенция.

Ведомството, управлявано от Мирослав Найденов, посочва, че не са давани пари и не са подписвани договори за медийно отразяване и пиар дейност.

Там обаче има договори по европрограма, за която отговаря ведомството – Програмата за развитие на селските райони.

Парите се дават от „Техническа помощ“ на ПРСР, като комуникационният план е 15% от целия бюджет, или 18 477 193 евро за периода 2007–2013 г.

Министерството на земеделието и храните е сключило след юли 2009 г. три договора с електронни медии (радиа и телевизии) и е похарчило по тях 446 800 лв., през 2010 г. договорите са вече 8, а стойността им 756 999,84 лв.

#България #Програмата за развитие на селските райони #ПРСР #Роджър Уайт #Европейската комисия #Европейския земеделски фонд #Дачиан Чолош #Мирослав Найденов #министър на земеделието и храните #ЕЗФРСР #Министерството на земеделието и храните

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »