И Горбачов разкритикува присъдата на „Пуси Райът“

И Горбачов разкритикува присъдата на „Пуси Райът“
Бившият съветски лидер Михаил Горбачов определи ситуацията като „несъръзмерна“. Снимка: tribuna.ge
A A+ A++ A

Бившият съветски лидер Михаил Горбачов разкритикува наказанието от две години затвор за изпълнителките от пънк групата „Пуси Райът“.

„Изненадан и потресен съм, че това събитие, към което трябваше да се подходи тактично, вероятно със сериозен разговор, хвърли цялата страна в напълно несъразмерна ситуация“, каза Горбачов на уебсайта на фондацията си и напомни, че две от момичетата имат деца, предаде bTV.

Според политика изпълнителките може да са говорили срещу руския президент Владимир Путин, но в крайна сметка тяхната цел е била да ангажират гражданското общество в страната.

В края на август съд в Москва постанови, че Надежда Толоконникова, Мария Альохина и Екатерина Самуцевич съзнателно са нарушили закона и са извършили актове на религиозна омраза, когато са изпълнили през февруари т.нар. си „антипутинов“ молебен.

Международни правозащитни организации, ЕС и редица западни държави се обявиха против присъдата, която според тях е репресивна и нарушава свободата на словото.

На 1 октомври в Москва ще има съдебно заседание по обжалването на присъдата.

#Михаил Горбачов #Пуси Райът #Владимир Путин #президент на Русия #Москва #Надежда Толоконникова #Мария Альохина #Екатерина Самуцевич #ЕС #присъда

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »