Българка, лекар в Белгия: Носете ги тези „пущини“ - ако не за вас, то за да не занесете вкъщи неканени гости

Българка, лекар в Белгия: Носете ги тези „пущини“ - ако не за вас, то за да не занесете вкъщи неканени гости
A A+ A++ A

Пандемията се разраства по целия свят. Почти всеки ден отбелязваме нови рекорди по новозаразени с КОВИД. Белгия е държавата с най-висок ръст на инфекции в ЕС.

Българка, която работи в Белгия, изля сърцето си в емоционален пост. Носете си маските и си мийте ръцете, защото вирус има, написа във Фейсбук тя, като даде за пример региона, в който живее - намалят местата в болниците, заразените растат.

„Мили хора,

С риск да разгневя някои, искам да ви кажа тези няколко неща:

- „Covid“ не е фантасмагория, а наистина трепещ звер, който не действа селективно (САМО стари и болнави), а хаби и средна възраст, млади, пубери, та и деца..

- ЕДИНСТВЕН начин за предпазване е НЕ-контакт, което в ежедневието е мноого трудно. Та остават маските и миенето. Тези два способа коректно приложени!

- Опасен контакт е на по-малко от 1.5 м + 15мин (кумулативно!)

- След опасен контакт, човекът и да се е заразил, няма веднага достатъчно вирусен материал да заразява околните. За това е нужно вирусът да се размножи - обикновено до 5-6 дни и ЧАК тогава количеството е достатъчно, за да го излови PCR-тестът, както и самият той да го „раздаде“ на близки. Но не е казано, че самият индивид вече има симптоми - те обикновено се появяват на 7-8-ия ден. Чак тогава хората започват да се оплакват от гърлобол, кашлица, умора и т.н. Те се изолират, а другите ги избягват ().

НАЙ-ОПАСНИЯТ МОМЕНТ СА ТЕЗИ 2-3 дни БЕЗ СИМПТОМИ => людите са като подводница или заровена мина!

- Ако всичко мине благополучно, до седмица клиниката утихва, но има (понякога) сериозни остатъчни явления, например умора+++ с месеци. 

- Ако има усложнения, те обикновено са към 10-15-тия ден, хоспитализация (седмица-две), ОАРИЛ (седмица - до 3!) и пак в отделение (за седмица-две). Знаем, че някои препарати, комбинирани с метилпреднизолон, намаляват смъртността с ~30%, но за другите историята приключва зле.

- Конкретно: виждайте се колкото искате с когото искате, НО ако не можете да сте сигурни, че сте „постоянно“ на достатъчно разстояние, носете ги тези пущини - ако не за вас, то за да не занесете вкъщи неканени гости. Мийте си ръцете под път и над път (нищо, че ще пресушим язовирите), най-вече след като сте пипали нещо.

- Актуалност от Белгия: предишната ни премиерка (свежарка на около 50 г., без болести) от 3 дни е в ОАРИЛ, заразена в семейството си, ~3500 хоспитализирани, ~600 в ОАРИЛ, всичко се прави децата да продължат училище, а и индустрията да върви, но случаите продължават да катерят. В моя район само една болница има все още свободни легла, а медицинският персонал (към който се числя и аз) сме каталясали. А и знаем, че ще е така до пролетта!

Това исках да споделя. Не е нужно да ми вярвате или да коментирате. Просто се пазете и пазете близките си.

Д-р Даниел Б. Ганева,

лекуващ лекар в Белгия“

#коронавирус #лекар

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"