КОВИД - каква е ситуацията по света?

КОВИД - каква е ситуацията по света?
A A+ A++ A

Белгия
До края на седмицата властите в Белгия се очаква да решат дали да върнат общата карантина, наложена в средата на март и продължила повече от месец като мярка срещу разпространението на COVID-19. Това съобщи националният щаб за противодействие на епидемията, предаде БТА. Здравните власти поясняват, че решението зависи от това дали досегашните мерки ще доведат до спад в броя на новозаразените. Техните основни опасения са, че болниците в страната вече се препълват

Местни медии в понеделник съобщиха, че Белгия е поискала от Холандия достъп до свободни болнични легла, но холандските власти не са били в състояние да се отзоват. Уточнява се, че между Белгия, Германия и Холандия има договореност за приемане на болни, но в случая и холандските болници не разполагат със свободни места.
В Белгия е в сила задължение всички, които могат, да работят от домовете си. В Брюксел и Валония бе въведен вечерен час, като в столицата движението е забранено между 22.00 ч. и 6.00 часа. Носенето на маски навсякъде извън дома е задължително, а баровете, ресторантите, спортните зали, музеите, кината и театрите са затворени поне до средата на ноември. За последната седмица средно на ден са установявани над 13 хиляди новозаразени, смъртните случаи досега са 10 899, показват данните.


Англия
Обикалянето по къщите за лакомства на Хелоуин ще бъде забранено в районите в Англия, където има най-строги ограничителни мерки срещу Ковид-19, съобщи Ройтерс.На въпрос на радио Ел Би Си дали традицията маскирани деца да обикалят съседите на Хелоуин е забранена, помощник-министър за бизнеса Надхим Захауи каза:

"За съжаление - за трета зона - не можете да обикаляте. Жестоко е".

Хелоуин се празнува на 31 октомври. Традицията се корени в древния келтски фестивал Сауин, с който хората са се опитвали да прогонят духовете. Някои от обичаите са останали в католическите чествания в навечерието на Деня на Вси Светии.

Русия
Руската агенция за защита на потребителите разпореди на руските граждани да носят маски на места, където има скупчване на хора, в обществения транспорт, на паркингите и в асансьорите. Заповедта влиза в сила от 28 октомври, съобщи РИА Новости.

Забранени са развлекателните мероприятия и работата на заведенията между 23:00 и 06:00 часа. В транспортните средства, такситата, магазините, ресторантите и театрите трябва да бъде засилена дезинфекцията.

Препоръчва се регионите да правят не по-малко от 150 теста за коронавирус на 100 000 души население.

Успоредно с това всеки от субектите на федерацията е въвел собствени ограничения.

Най-сериозна е ситуацията в Москва, където столичани са задължени да носят маски и ръкавици, а част от служителите и учениците в горните класове преминаха на дистанционна работа и обучение.

Препоръчва се на пенсионерите и хората с хронични заболявания по възможност да си останат вкъщи.

Русия е на четвърто място в света по брой заразени. Регистрирани са повече от 1,5 милиона случая, от които около 1,15 милиона са се възстановили, а над 26 000 са починали.

Гърция
Във връзка със затягането на мерките срещу разпространението на коронавируса в Гърция и техния засилен през последните дни контрол обръщаме внимание на пътуващите, че е задължително носенето на предпазни маски и в автомобил за районите в страната от ниво на риск 3 (оранжево) и риск 4 (червено), сред които са областите Атина и Солун, съобщиха от МВнР.

При неспазване на правилата на всеки нарушител е налагана глоба от 150 евро.

По информация на посолството ни в Атина за районите в Гърция от ниво на риск 3 (оранжево) и риск 4 (червено) мерките включват задължително носене на маска в такситата - от шофьора и пътниците, както и при пътуване в лек автомобил, освен ако шофьорът не е сам или с него пътуват роднини от първа степен. Задължително е и носенето на предпазна маска в професионалните моторни превозни средства, когато освен шофьора има и друг персонал или пътници.

При управление на мотоциклет както водачът, така и пътникът следва да са с предпазни шлемове (каски), заради което не се изисква поставяне на маска под каската.

За районите от ниво на риск 4 (червено) максималният допустим брой на пътуващите в лек автомобил е трима души. В районите от ниво на риск 3 (оранжево) максималният допустим брой на пътуващите в лек автомобил е четирима души.

Припомняме, че в Гърция е въведена четиристепенна карта за оценка на здравния риск от разпространението на коронавирус.

Към момента областите, които попадат в «оранжевата» зона, са Серес, Солун, Атина, Йоанина, Трикала, Лариса и Ливадия, а в "червената" зона е област Кастория, както и Козани.

Испания
Испанските власти съобщиха, че през уикенда с коронавирус са се заразили 52 188 души, предаде Ройтерс, като се позова на изявление от днес на испанското здравно министерство.

Общият брой на заразените с вируса в Испания е вече 1 098 320.

Новите смъртни случаи са 279. Общият брой на починалите от вируса е 35 031.

Франция
Франция регистрира 26 771 нови случая на заразяване с коронавирус през последните 24 часа, предаде ТАСС, като се позова на френските здравни власти.

Това е най-ниският брой заразени за последните няколко дни. Ден по-рано Франция регистрира безпрецедентните 52 хиляди нови случая на заразяване за едно денонощие.

Новите смъртни случаи във Франция за последния ден са 258. През последните седем дни в болница бяха приети 13 066 души, от които 1904 бяха приети в реанимация.

По данни на телевизия Бе Еф Ем, на фона на увеличаването на броя на заразените с коронавирус френските власти обмислят възможното въвеждане на нови мерки за борба с COVID-19, включително и карантини на местно ниво.

От началото на пандемията във Франция са регистрирани 1 165 278 случая на заразяване с коронавирус.

Чехия
Чешките власти затегнаха мерките за борба с COVID-19, като забраниха на гражданите да излизат навън от 21:00 ч. до 05:00 ч., предадоха Ройтерс и ТАСС.

"Ограниченията, които действат (в Чехия) през последните дни, не дадоха нужния резултат. Правителството взе решение да засили мерките. От 28 октомври до 3 ноември се забранява свободното придвижване на граждани на територията на Чехия от 21:00 до 04:59 ч.", заяви днес чешкият здравен министър Роман Примула.

По-рано днес компанията Таико съобщи, че традиционните коледни базари в чешката столица Прага тази година се отменят заради епидемията от коронавируса, предаде ДПА, като се позова на Таико, която ги организира.

Румъния
Черен рекорд от началото на пандемията от COVID-19 в Румъния: през последните 24 часа са починали 104 румънци с потвърдена коронавирусна инфекция, съобщава информационният сайт Зиаре.

Новите случаи за денонощието са 4724, а хоспитализираните в интензивни отделения са 824, посочва сайтът.

От началото на епидемията в Румъния са се заразили 217 216 души с новия коронавирус. 155 630 са обявени за излекувани. Смъртните случаи са нараснали със 104 до 6574, отбелязва Зиаре.

Хоспитализираните с COVID-19 са общо 10 758, от които 824 - в интензивни отделения.

До момента на национално равнище са направени 3 096 526 теста за COVID-19.

За нарушаване на разпоредбите за превенция и борба с последиците от пандемията през последните 24 часа полицията и жандармерията е наложила 5616 глоби на обща стойност 1 002 851 леи.

Германия

Германия регистрира нови 11 409 случая на заразяване с коронавирус, предаде Ройтерс, като се позова на данни, оповестени днес от института за инфекциозни заболявания "Роберт Кох". Подпалвачи нападнаха института „Роберт Кох“ Общият брой на заразените с коронавирус в Германия е вече 449 275. Регистрирани са 42 нови смъртни случая. Общо от вируса в Германия до този момент са починали 10 098 души.

Косово

Министърът на здравеопазването на Косово Арменд Земай заяви, че властите обсъждат всички варианти за справяне с новата вълна на коронавирусната епидемия. Не е изключено да бъдат върнати рестриктивните мерки, които бяха в сила за известен период от време, съобщава МИА.

Заради големия брой заразени не е изключено затварянето на границите и ограничаването на движението от и към местата, които са най-силно засегнати от вируса. Тяхното евентуално въвеждане ще зависи от оценката на епидемиологичната ситуация в страната и препоръките на компетентните институции, допълни министърът. Пълното затваряне на държавата, според него, е „последен вариант”. „Държавата и гражданите не заслужават да ги върнем там, където бяхме преди шест месеца, заради безотговорното отношение на малка група хора. Това, което се очаква и което определено трябва да се случи, е компетентните органи да проявят строгост относно спазването на закона и правителствените решения за справяне с пандемията. Когато бъде констатирано увеличаване на случаите, веднага ще предприемем ограничителни мерки”, заяви Земай.

Той каза, че наред с евентуалните нови мерки ще продължи прилагането и на тези, които в момента са в сила и призова полицията и всички институции да следят за тяхното прилагане, за да не се стигне до критична за здравната система на страната ситуация. До момента в Косово са регистрирани около 18 000 случая на заразяване с новия вид коронавирус, от които 666 човека са починали, а над 51 000 са се възстановили. През последните десет дни се провеждат по около 1 000 теста на ден, от които положителните са между 150 и 200.

Говорителят на СЗО д-р Маргарет Харис заяви, че Франция, Испания, Обединеното кралство, Холандия и Русия представляват повечето случаи, които са се увеличили с една трета. "Притеснението ... е, че отделенията за интензивно лечение в болниците вече започват да се пълнят с много болни хора", предупреди тя. Русия отчита ежедневен рекорд от 320 смъртни случая, което води до 26 589. Рязко се увеличи и в Италия, като през последните 24 часа бяха съобщени 221 смъртни случая. Общият брой на смъртните случаи в Австрия е над 1000 във вторник. Русия има четвъртия най-голям брой случаи на Covid-19 след САЩ, Индия и Бразилия. То регистрира още 16 550 инфекции само във вторник и сега властите наложиха носенето на маски за лице на всички места с много хора. Докато инфекциите нараснаха и в Италия, до почти 22 000 през последните 24 часа, служители заявиха, че тестовете също са били увеличени. В понеделник вечерта се проведоха протести в градовете в цяла Италия срещу нов кръг от ограничения.

Азия стана вторият регион в света с над 10 млн. случая на Covid-19
Азия премина границата от 10 млн. случая на Covid-19, превръщайки се във втория регион по брой заразени в света, предава Ройтерс.

Това се случи, след като случаите в Индия продължават да растат, въпреки забавянето и силните спадове на други места.

Нареждайки се само след Латинска Америка, Азия е регионът, на който се падат около една четвърт от случаите на Covid-19 в света – 42,1 млн. Смъртните случаи са 163 хил., което означава, че на региона се падат 14% от жертвите на новия коронавирус.

Данните на Ройтерс са базирани на официалната статистика на страните. Според експерти броят на заразените и починалите може да е много по-висок, като се имат предвид разликите в тестовете и потенциалното отчитане на по-малко случаи в много държави.

Въпреки това регионът показва по-добро справяне с пандемията в последните седмици. Дневно регистрираните случаи на места като Индия започнаха да се забавят, което силно контрастира на случващото се в Европа и Северна Америка.

В рамките на региона най-тежко засегната е Южна Азия, водена от Индия, с близо 21% от отчетените в глобален мащаб случаи на Covid-19 и 12% от смъртните случаи. От своя страна, държави като Китай и Нова Зеландия се справиха с разпространението на коронавируса, а в Япония има случаи, но няма ръст на заболеваемостта.

Индия е най-тежко засегнатата страна в света след Съединените щати, макар че скокът на броя новозаразени във втората по население държава се забавя. В Индия има средно по 764 смъртни случая от Covid-19 на ден – най-голяма бройка в света. Това се равнява на една на всеки 13 жертви на пандемията в света.

Страната е регистрирала почти 7,8 млн. заразени, което я нарежда само след САЩ, където има 8,5 млн. Починалите от коронавируса в Индия са близо 118 хил., а тези в Съединените щати – 224 128. За разлика от скорошния скок в САЩ, тази сряда забавянето в Индия доведе до най-малкия брой дневни случаи от близо три месеца.

Но лекарите се страхуват, че броят на положителните проби в Индия може да нарасне отново с наближаването на празничния сезон, а зимата ще доведе до по-силно замърсяване от фермерите, изгарящи стърнища, което ще влоши проблемите с дишането, от които страдат много пациенти с Covid-19.

Източната съседка на Индия – Бангладеш, е втората най-тежко засегната страна в Азия, с близо 400 хил. случая. Но дневните нови случаи се забавиха до 1453, под 40% от пика през юли.

Въпреки че пандемията в Бангладеш се забавя, вторият по големина производител на облекла в света след Китай е изправен пред тежка рецесия, тъй като втората вълна на коронавируса удари ключовите пазари в Европа и Съединените щати.

Дори и страната да бележи напредък в контролирането на болестта, лидерите в сектора за облекло твърдят, че международните търговци на дребно забавят поръчките или настояват за големи намаления на цените, което принуждава фирмите в Бангладеш да съкращават работници. Около 1 млн. служители бяха пуснати в неплатен отпуск или съкратени. Около една трета от тях са наети на работа от юли насам според профсъюзни лидери.

В Югоизточна Азия миналата седмица Индонезия изпревари Филипините и се превърна в най-засегнатата страна в тази част на света с над 370 хил. случая на Covid-19. Индонезия не успява да овладее огнището си. Страната ще бъде домакин на Световното първенство по футбол за младежи до 20-годишна възраст, а правителството бърза да си осигури доставка на ваксини, които обаче все още се разработват.

Филипините, които миналата седмица отчетоха най-големия си скок на броя случаи дневно от месец, въведоха частични ограничения до 31 октомври около столицата Манила.

Въпреки тези данни, в понеделник Световната здравна организация заяви, че Европа и Северна Америка трябва да последват примера на азиатските държави, които продължават да държат мерките за овладяване на Covid-19 и рестрикциите за карантина на заразените.

Майк Райън, ръководителят на спешната програма на агенцията към ООН, заяви, че броят на починалите от коронавируса в световен мащаб може да се удвои до 2 млн., преди създаването и широкото разпространение на ваксина. Ако няма съгласувания действия за ограничаване на пандемията, бройката може да е дори по-висока, предупреди той.

#коронавирус #свят #ограничения

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »