Станишев – единственият кандидат за шеф на ПЕС

Станишев – единственият кандидат за шеф на ПЕС
Лидерите на европейските социалистически партии явно смятат, че досегашният временен президент на ПЕС е най-подходящ да продължи да изпълнява тази длъжност и през следващия мандат. Снимка: БСП
A A+ A++ A

Лидерът на БСП Сергей Станишев най-вероятно ще бъде избран за постоянен президент на Партията на европейските социалисти (ПЕС), тъй като остана единственият кандидат за поста.

Късно вечерта в понеделник изтече срокът, в който всичките 34 леви партии можеха да предложат кандидатури за поста, предаде в. „Стандарт“.

Лидерите на европейските социалистически партии явно смятат, че досегашният временен президент на ПЕС е най-подходящ да продължи да изпълнява тази длъжност и през следващия мандат.

Точно това е и причината да няма други номинации за най-високия форум на европейските леви в Брюксел на 28 и 29 септември, посочва още „Стандарт“.

Общо 345 делегати от 34 партии, в т.ч. и евродепутати, както и представители на младежките и женските структури на ПЕС, ще гласуват за Станишев.

Събитието бе преместено от Букурещ в белгийската столица заради политическата криза в Румъния.

Така Станишев ще бъде преизбран в модерния конгресен център на Брюксел, където миналата година прие временно президентството от тогавашния лидер на ПЕС Пол Расмунсен, а не в бившия дворец на румънския диктатор Николае Чаушеску.

В новия си мандат Станишев ще посочи за генерален секретар настоящия международник на германските социалдемократи (ГСДП) Ахим Пост.

Очаква се червеният лидер да предложи и четирима заместници, като внимателно ще се балансира между отделните държави и ще бъде спазено равенството между половете, обясниха от обкръжението на соцлидера.

На форума ще бъдат гласувани промени в устава на европейските социалисти, както и политическа декларация със социално-икономически точки.

Новите работни текстове ще бъдат изготвени този петък на президиум в Брюксел с екипа на Станишев там. В събота соцлидерът събира заседание на соцпленума.

От „Позитано“ 20 са категорични, че на европейския форум няма да бъде разглеждано изказването на червения депутат Антон Кутев, което сравнява БСП със СПИН и което предизвика огромен скандал в България.

Темата щяла да е табу до конгреса на ПЕС, който ще се проведе на 29 септември.

#Сергей Станишев #ПЕС #Партията на европейските социалисти #Брюксел #Букурещ #Румъния #България #Николае Чаушеску #Ахим Пост #Антон Кутев #СПИН

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »