Колко крачки на ден да правим, за да сме здрави? Отговорът ще ви изненада

Колко крачки на ден да правим, за да сме здрави? Отговорът ще ви изненада
A A+ A++ A

Вървенето пеша е най-естественото движение на тялото. То е подходящо за абсолютно всеки човек без изключение, който е в състояние да се движи сам и не е възпрепятстван от заболяване, което ограничава способността му да ходи. Ето защо ходенето е и една прекрасна тренировка, подходяща за всеки, който има дадено заболяване или травма, която му пречи да прави други по-натоварващи и интензивни упражнения по някаква причина.

Когато става въпрос за интензивно ходене пеша, обикновено сме свикнали да чуваме, че е добре да правим по 10 хиляди крачки на ден, за да сме здрави и за да има положително влияние вървенето без превозни средства, асансьори и ескалатори. Това обаче не е съвсем точно. 

Според Ай-Мин Лий, професор в Университета в Харвард, това е добра цел за постижение и наистина има добри ползи за здравето, но ще получите същите ползи и ако извървявате половината от това, пише healthdigest.com.

В друго свое интервю професор Лий обяснява, че това недоразумение или по-скоро погрешно схващане за норма за ходене пеша на ден идва от далечната 1965 година, когато японска компания изобретява крачкомер, наречен Манпо-кей (Manpo-kei), което преведено буквално от японски означава „10 000 крачки на ден“. За много хора обаче такова голямо число крачки на ден може да е наистина плашещо, дори невъзможно.

В резултат на това учените са провели тестове и изследвания, с които са установили, че ходенето на ден средно с по 4400 крачки е достатъчно, за да намали риска от преждевременна смърт и сериозни заболявания с до 41%. 

Проучванията в тази посока показват, че според индивидуалните способности и характеристики и в зависимост от целта на ходенето, човек може да полага усилия да извървява средно по 5000 крачки на ден, за да отслабне, да окаже положителен ефект върху сърдечносъдовата си система, върху опорно-двигателния апарат, върху намаляването на риска от диабет и невродегенеративни заболявания.

Минималният брой крачки, които всеки човек трябва да прави на ден, трябва да са съобразени с неговите индивидуални нужди и целта, която иска да постигне с тялото си. Заключението на учените е, че всеки трябва да прави повече усилия да се движи всеки ден, но без да прекалява, защото това има обратен ефект.

#ходене

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »