И в Европа чупят рекорди по нови случаи на COVID-19, масово затягат мерките

И в Европа чупят рекорди по нови случаи на COVID-19, масово затягат мерките
Pixabay
A A+ A++ A

Чешките медици са установили за изминалото денонощие рекорден брой заразени с коронавируса - 15 252, предаде ТАСС. Това е с 1101 случая повече от предходния ден, съобщи здравното министерство.

От началото на епидемията в Чехия, която е с население от около 10,7 милиона, случаите на заразени са общо 238 323. Починали са 1971 души.

Епидемичната ситуация е сложна в цялата страна. Въведени са строги ограничителни мерки - затворени са училища, барове, ресторанти, спортни обекти и културни институции, както и повечето магазини. Спрели са работа повечето от предприятията за оказване на услуги на население. За неспазване на режима за носене на маска глобата е до 10 хиляди крони (около 400 евро).

В същото време в съседна Германия броят на потвърдените случаи на коронавирус внарасна с 14 714 до 418 005, съобщи днес институтът "Роберт Кох". Смъртните случаи са се увеличили с 49 до 10 003, предаде "Ройтерс".

 

В Берлин от днес влизат в сила нови правила за маските, предаде ТАСС - за първи път от началото на пандемията жителите на столицата ще трябва да носят предпазни средства не само вътре в помещенията, но и на открито - на пазарите и на десетина най-оживени улици, както и навсякъде, където е невъзможно да се спазва дистанция от 1,5 метра. Досега маските бяха задължителни в магазините, обществения транспорт, музеите, библиотеките, училищата.

Затягат се и ограниченията за социалните контакти. До днес на открит въздух можеше да се събират до 50 човека, а на частни събития на закрито - 25, а сега лимитът се съкращава до 25 и 10 души съответно. Спазването на новите правила през уикенда ще се контролира от 1000 полицаи, допълва ТАСС.

Властите в Германия постепенно затягат мерките, но засега не желаят да налагат локдаун, както през март и април, сиреч да затварят кафенета, барове, ресторанти и учреждения. Такива радикални мерки прие баварският окръг Берхтесгаденер-Ланд, с около 105 000 жители.

Кметът на Берлин Михел Мюлер помоли гражданите да спазват действащите ограничения, за да не се повтори сценарият от пролетта. "Ако не успеем да забавим разпространениието на инфекцията, ще трябва да въведем допълнителни ограничения", каза той.

Маски на улицата ще трябва да носят не само берлинчани, но и жителите на други градове като Мюнхен и Кьолн. Нарушението се наказва с глоба, като всяка федерална провинция налага собствени правила - в Берлин глобата е от 50 до 500 евро, в Бавария - 150, в Тюрингия - 60, отбелязва ТАСС. Освен това се глобяват онези, които при посещение на обществено място оставят неверни контактни данни - физическите лица плащат 50 евро, юридическите - ако не проследят нарушението - 1000.

В Дания ситуацията с коронавируса също се влошава.

Правителството на министър-председателката Мете Фредриксен обяви забрана на продажбите на алкохол през нощта и затегна ограниченията за частните и публични събирания в опит да спре рязкото увеличение на случаите на Covid-19, предаде ДПА.

"Коронавирусът не си е отишъл. Напротив, връща се с пълна сила", заяви Фредериксен на съвместна пресконференция в петък, 23 окмоври, с министъра на здравеопазването и шефа на Датската здравна агенция. Тя призова хората да не влизат в контакт с повече от 10 души извън собственото им домакинство като част от усилията за борба с вируса.

Продажбата на алкохол от понеделник ще бъде забранена след 22:00 ч., в съответствие с вече наложения край на работното време на баровете и ресторантите.

Сегашният лимит от 50 души за участие в частни и публични събирания се намалява на 10 души.

По-рано датският институт за обществено здраве (SSI -Statens Serum Institut) съобщи за нов рекорден брой на новите случаи на КОВИД-19 за денонощие - 859 за последните 24 часа, след предишния "рекорд" от четвъртък - 760 случая за денонощието.

Фредериксен съобщи също, че изискванията за носенето на маски също се разширяват - от 29 октомври - включвайки затворени пространства като супермаркети, кина, болници и младежки образователни центрове.

Датският граничен контрол ще бъде засилен до 2 януари.

Министърът на здравеопазването Магнус Хойнике предупреди, че Дания трябва да се подготви за рязко увеличаване на хоспитализациите и че здравната система ще бъде подложена на натиск през зимата. Страната с население 5,8 милиона души е регистрирала около 38 600 коронавирусни инфекции и 697 смъртни случаи, свързани с вируса.

В Хърватия през последните 24 часа са регистрирани рекордните 2242 случаи на зараза с коронавирус, а броят на активните случаи в Хърватия днес е 9745, съобщи Макфакс. Сред тях 731 пациенти са в болница, от които 52 са са апаратно дишане. Починали са 16 души, съобщи Индекс. В момента в страната 27 967 души са в самоизолация. До днес в Хърватия са тествани общо 437 048 души, от които 8 087 през последните 24 часа.

Балтийските държави Литва и Латвия отчетоха рекорден брой нови коронавирусни инфекции за денонощие, предаде ДПА. В Литва за последните 24 часа са регистрирани 442 положителни случая, а в Латвия - 250. Предишният най-голям отчетен брой в двете страни беше съответно - 424 и 188. 

Литва и Латвия отначало се справяха сравнително добре в кризата с коронавируса. Броят на заразените там беше общо взето нисък в сравнение с други страни. През последните седмици обаче броят на инфекциите значително се увеличи, но това може да е свързано с факта, че сега се правят повече тестове. Във връзка с повишените стойности правителствата в Рига и Вилнюс неотдавна затегнаха противоепидемичните мерки.

Латвия е с население 1,9 милиона души и досега е потвърдила 4208 коронавирусни инфекции и 49 смъртни случая, свързани с вируса.

По данни на Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията заразените на 100 000 души в Литва за последните две седмици са 108,7, а в Латвия - 82,7. За сравнение в Германия те са 106,8.

 

#Европа #затягане на мерки #коронавирус #рекорди #маски #заведения #ограничения

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »