КС казва през декември законна ли е парламентарната комисия за промени в Конституцията

КС казва през декември законна ли е парламентарната комисия за промени в Конституцията
КС
A A+ A++ A

До началото на декември Конституционният (КС) съд ще се произнесе по искането на президента Румен Радев да бъде обявено за противоконституционно решението за създаване на временната парламентарна комисия за проекта за нова Конституция, съобщава БНР.

Това заяви във Велико Търново председателят на Конституционния съд Борис Велчев и уточни, че вече е отправено искането до Народното събрание за становище.

След като делото беше допуснато по същество, Конституционният съд вече е изпратил писма за становища освен до парламента и до неправителствени организации и специалисти по конституционна теория, посочи председателят на съда Борис Велчев:

„Те имат един месец да дадат своите становища. Ние изпратихме писмата в началото на тази седмица, давате си сметка, че е твърде рано да започнат да пристигат, но се надявам, че в рамките на месечния срок ще дойдат тези становища. Ние ще си направим и своите анализи. И в резултат на това се надявам да не се бавим повече от началото на декември“.

Президентът Радев смята, че решението за създаването на парламентарната комисия е противоконституционно, защото според действащата Конституция нова може да се приеме единствено от Велико народно събрание.  

Председателят на Конституционния съд отказа да коментира какви биха били последствията от двата възможни варианта за решение, защото делото е висящо.

Борис Велчев не коментира и искането на Съюза на съдиите, прието за сведение от Висшия съдебен съвет, за предсрочно прекратяване на правомощията на главния прокурор:

„Като съдия не мога да си позволя да имам никакво публично отношение по подобни теми. Надавам се да ме разберете“. 



#Конституционен съд #Румен Радев #Народно събрание #Конституция #промени #произнасяне #Борис Велчев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Закон и ред
Последно от Закон и ред

Всички новини от Закон и ред »