Археолози откриха следи от хан Крум в Созопол

Археолози откриха следи от хан Крум в Созопол
Редица интересни археологически находки се появиха по време на разкопките на манастира „Свети Николай Чудотворец" край морето. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Археолозите откриха следи от походите на хан Крум в Созопол близо до гроба, от който в началото на лятото беше изваден прочулият се бързо скелет на „вампир".

Следите са открити по време на разкопките на манастира „Свети Николай Чудотворец" край морето.

При тях са открити две църкви, едната от които е еднокорабна, построена в края на VI и началото на VII век, разказа един от ръководителите на разкопките - директорът на Археологическия музей в Созопол Димитър Недев, цитиран от Bnews.

По думите му напластяванията между двете църкви показват пожар в края на съществуването на еднокорабната.

Димитър Недев и екипът му смятат, че унищожаването на храма може да се свърже с походите на Хан Крум, който през 812 г. завзема Месемврия (днешен Созопол).

Според тях еднокорабната църква е унищожена при този поход, тъй като се намира пред основната порта на крепостта в Созопол. Крепостната стена, чиято южна част археолозите продължават да възстановяват, е издигната в края на VI век.

„След средата на Х век църквата се преизгражда като трикорабна. Втората църква съществува почти до края на ХІХ век. И двете образуват около себе си некропол," разказа още Димитър Недев, който недоумява, че созополчани нямат спомен за откритата църква, която е просъществувала като трикорабна до края на XIX век.

В двата християнски некропола погребенията са около 650. Това се доказва и от многото скелети и останки от тях, които се показват навсякъде от пръстта в неголямото пространство, разкопано от археолозите, разказа още експертът.

По думите му в нова атракция след вампирите се превръща и скелет с прораснал в черепа корен. „Той е нещо като полувампир," пошегува се Димитър Недев.

Скелетът все още не е изваден от разкопките. В края на XIII и началото на XIV век некрополът около църквата става плътен - там започват да се погребват много знатни хора. От това време е открит и скелетът, за който се предполага, че е погребан с ритуал срещу вампирясване.

„Единият предмет беше косо поставен, нарушил ребрата. А другият беше легнал върху слънчевия сплит. Такива жизнено важни органи обикновено се атакуват, за да се игнорира по-нататъшното присъствие на духа на този човек, който или е превъзхождал останалите, или нещо е извършвал," обясни още Димитър Недев.

#хан Крум #Созопол #вампир #Археологически музей #Димитър Недев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Археология
Последно от Археология

Всички новини от Археология »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници