209947 статии       |       439 интервюта       |       1530 снимки       |       38125 абоната       |      
USD 1.71519| EUR 1.95583| GBP 2.34027|
In English На русском

КЛЮЧОВИ ДУМИ ДНЕС:   КоронавирусИзбори 2 в 1

Размер на шрифта:   

Трайков: Хранилището за радиоактивни отпадъци ще е готово през 2015 г.

25 октомври 2011, вторник / 18:09; Коментари: 0
Send to Kindle
Трайков: Хранилището за радиоактивни отпадъци ще е готово през 2015 г.
През 2015 година България ще има трайни решения за безопасното съхранение на всички видове радиоактивни отпадъци. Снимка: БГНЕС

През 2015 година ще бъде завършено изграждането на Националното хранилище за ниско- и средноактивни радиоактивни отпадъци в близост до АЕЦ „Козлодуй“, заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

В хранилището ще могат да бъдат депонирани радиоактивни отпадъци в продължение на 60 години – до 2075 г., и след това безопасно съхранявани в продължение на 300 години, уточни Трайков след подписването на договор за разработване на технически проект и анализ на безопасността на съоръжението, предаде Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ).

120 млн. евро ще бъдат инвестирани в хранилището по Международния фонд „Козлодуй“, добави министърът.

„Привлекли сме едни от най-силните компании в този сектор, които спечелиха конкурса за проектиране на съоръжението с най-добра оферта като качество и цена. Разчитаме на тяхната експертиза и опит, за да имаме сигурно и надеждно хранилище, съобразно всички ядрени и екологични стандарти“, подчерта той.

По думите на Трайков експлоатирането на една ядрена мощност е свързано не само с евтина енергия, каквато АЕЦ „Козлодуй“ предлага, но и с отговорности за неутрализирането и погребването на ядрените отпадъци.

Според министъра тези отговорности са също толкова важни, а понякога и по-важни за околната среда, от оперативното й обслужване и управление.

„Този проект ще ни позволи да изпълним по най-модерния технологичен начин безопасното депониране и съхранение на радиоактивни отпадъци“, подчерта Трайков.

Технологията, която е избрана, е най-модерната в момента. Хранилището ще представлява многобариерно съоръжение от модулен тип, което позволява изграждане на отделните елементи и постепенно увеличаване на неговия капацитет според нуждите за депониране.

„Ще се строи отговорно и качествено, с изключително строг контрол, така че всички да са спокойни за природата и здравето на хората в региона“, категоричен е министърът.

„С изграждането на Национално хранилище за погребване на ниско- и среднорадиоактивни отпадъци България ще изпълни критериите на Международната агенция за атомна енергия за устойчиво управление на радиоактивни отпадъци и ще продължи традицията да бъде добър пример в управлението на ядрени съоръжения“, добави той.

Договорът за изграждане на хранилището беше подписан през м. май между Трайчо Трайков, премиера Бойко Борисов и германската фирма NUKEM Technologies, която е изпълнител на проекта на стойност 70.5 млн. евро.

ђеклама:
Разпечатай | Изпрати
» Напиши статия и ти
Още по темата:
Тагове:
Реклама:
Реклама: