Лекарите от доболничната помощ и студентите шести курс влизат в битката с COVID-19

Лекарите от доболничната помощ и студентите шести курс влизат в битката с COVID-19
A A+ A++ A

Лекарите от доболничната помощ и студентите шести курс ще бъдат помолени да се включат в битката с COVID-19.

"Навлизаме в доста сериозна фаза от епидемията от COVID в нашата страна. Най-големият проблем, пред който сме изправени в момента, е свързан с медиците на първа линия. Всички те са изморени, голяма част от тях са заразени, а някои са и в реанимация. Имаме нужда от помощ. Виждаме решението в активното участие на лекарите от доболничната помощ. Ще проведем срещи и с ректорите на медицинските университети и да обсъдим възможността студентите шести курс да помагат и това да им се признава за стаж", заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов на брифинг. 

Министърът съобщи още, че се забраняват отпуските за всички директори и ръководства на болници с държавно участие, на РЗИ, както и на служителите в здравното министерство, включително и политическия кабинет.

"Няма как да спечелим битката, ако пълководците стоят вкъщи. Всички по местата! Същото важи и за мен. Нека лекарите, сестрите, санитарите да бъдат спокойни, всеки от тях, който има нужда от почивка, ще я получи", коментира проф. Ангелов.

"България е на 22-о място по заболеваемост в Европа и на 4-то на Балканите", съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. По смъртност сме на 9-о място в ЕС и пак на 4-то на Балканите. Той подчерта, че има тенденция за намаляване възрастта на заразените.

Проф. д-р Тодор Кантарджиев коментира и спекулациите, свързани с големия брой направени PCR тестове в последните дни. "Молекулярни биолози, хора с висше образование, работят като пчелички денонощно и този труд трябва да се уважава, а не да се омаловажава. PCR тестът е приет от целия свят, че това е най-сигурната диагноза", заяви той.

Експертът е категоричен, че в момента грип няма. "Циркулацията на грип започва ноември месец. Декември има първото епидемично разпространение и пикът е януари – февруари", обясни той.

 

До края на днешния ден столичната Регионална здравна инспекция ще издаде заповед всички лечебни заведения за болнична помощ да обезпечат COVID-зони и персонал. Броят им ще бъде съобразен с капацитета на самите болници. Срокът за изпълнение на заповедта ще е до понеделник. Това съобщи директорът на инспекцията д-р Данчо Пенчев.

"На територията на София към момента позитивните училища са 78. Там са открити 114 заразени ученика и 49 учители. Тези цифри водят след себе си до карантинирането на 3396 ученици и 210 учители. Същата е картината и при детските градини. Има 7 потвърдени случая на деца, което е довело до карантинирането на 392. 26 случая на служители, 51 са карантинирани", съобщи д-р Пенчев.

Той обясни още, че през седмицата са направени 41 проверки на нощни заведения, написани са 14 акта. "Само във вторник и сряда в обекти за обществено хранене и други обекти са направени 77 проверки и са написани 20 акта", обясни директорът на РЗИ-София.

Данните за последното денонощие

1 472 са новите случаи на коронавирус у нас при направени 8 738 PCR теста, съобщи Националната информационна система. Това е 16,8% от общия брой изследвани за последните 24 часа. Починали са 29 души. Излекуваните за последното денонощие са 184. Активните случаи са 14 689. В болница са настанени 1 732 души, като 107 са в интензивни отделения.

Най-много положителни тестове има в София – 483, следвани от Пловдив – 147 и Бургас с 59. Само в област Видин няма регистрирани нови случаи.

От Министерството на външните работи съобщиха, че Германия въвъжда мерки като като част от превенцията срещу коронавируса от събота (24 октомври) спрямо пристигащите от нови три области на България - София-град, Разград и Сливен. Трите области са добавени в „Списъка на рисковите области" на института „Робърт Кох", в който вече присъстват и областите Благоевград и Търговище. 

За всички, които пристигат в Германия от и през последните 14 дни са имали престой в „рискова област", е в сила задължително изискване за тест за коронавирус. Той може да бъде направен и извън Германия, но в рамките на 48 часа преди влизане на германска територия.

Недоволство срещу връщането на маските на открито

От днес маските стават задължителни на открити обществени места, но само там където има струпване на хора и не може да се спазва дистанция от метър и половина. Изключения ще има за децата до 6 години, за спортуващите на открито, както и в заведенията.

С лозунги и викове "Искам да дишам" и "Оставка", няколко души излязоха на протест пред здравното министерство срещу новата заповед за задължителното носене на маски открито. Според протестиращите маските са по-скоро вредни и дори могат да увредят психическото здраве на хората, съобщи БНТ.

Мерките в страната

В София засега не се планира въвеждането на нови мерки. Сегашните са адекватни и достатъчни, коментира пред БНТ кметът Йорданка Фандъкова. Тя обясни, че общинските многопрофилни болници са в стабилно състояние. Още днес ще бъдат пуснати резервни влакове в пиковите часове на най-натоварените метро линии.
 
Върнаха старите мерки срещу коронавируса от пролетта на кооперативния пазар в Благоевград. Движението на хората отново става еднопосочно. Всички търговци са задължени да са с лични предпазни средства и да извършват дезинфекция на местата, където продават стоката. Клиентите също трябва да са маски и да са спазват дистанция докато пазаруват.
 

Трети университет минава на онлайн обучение

След Медицинския университет в Плевен и УНСС Шуменският университет "Епископ Константин Преслав" също минава на онлайн обучение. В заповед на висшето учебно заведение се казва, че заниятията ще се осъществяват в електронна среда от 26 октомври.

#коронавирус #лекари

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »