Фандъкова се закани на затвори нощните заведения и да прекрати протестите

Фандъкова се закани на затвори нощните заведения и да прекрати протестите
A A+ A++ A

Засилва се контролът върху нощните заведения - ако се спазват мерките, които експертите са предписали, няма да има нужда от нови мерки. Ако не се спазват – ще се обмислят допълнителни мерки. Така кметът на София Йорданка Фандъкова коментира ситуацията с предстоящото връщане на задължителните маски на открито, което обаче не доведе със себе си промени по отношение на барове, дискотеки, ресторанти и други обекти, в които гражданите могат да стоят без предпазни средства.

В столицата само днес новозаболелите са 523-ма, 341 души са в болница, а 47 – в интензивни отделения.

За мен най-важното е да се спазва дисциплината и затова акцентирах още в началото на седмицата върху по-строгия контрол“, отбеляза Фандъкова. Тя посочи, че вчера са извършени 381 проверки в търговски обекти и има издаден един акт за неносене на маски, в транспорта с актове са 14 души, а за неправилно носене на предпазни средства има 4 предупредителни протокола и 3 полицейски разпореждания, съобщи bTV.

Мобилизирани са екипите на Столичния инспекторат, на Центъра за градска мобилност, всички екипи на „Общинска полиция“, а от СДВР има уверение, че и полицаите от дирекцията ще контролират гражданите. Ще има проверки и на протестите, където вчера демонстративно гориха маски. „За мен всички хора са равнопоставени без значение къде са“, посочи кметът.

Фандъкова заяви, че към момента легла за COVID-19 болни има, но е проблем броят особено на медицинските сестри и санитарите, които трябва да се грижат за тях. Тя ще покани водещи епидемиолози да се включат в „неформален медицински съвет“, който да консултира общината за последващи мерки.

Ще се сгъсти и разписанието на метрото.

Протестът от друга страна продължава, като за днес има насрочен и нов такъв.

Организират протест срещу маските на открито. Той ще се състои в сряда (21.10.2020г.) от 19ч. на пл. "Орлов мост" в София. Насловът е "НЕ на маските на открито!".

"Носенето на маски на открито е неадекватна и абсурдна мярка, която няма да спре разпространението на коронавирус. Това е поредният тотален провал на правителството да се справи с кризата, и поредния тотален абсурд - с маски в парка и по улиците, без маски в заведения и дискотеки", пишат организаторите.

Лекар на първа линия: Носенето на маски на открито е абсурдно

Без маски в класните стаи, но ще затварят школа при 1/5 грипозни ученици

ВИДЕО: Бойко нареди да бъде обяснен всеки детайл за маските и пак говори по темата за пенсионерите и суперкомпютъра

"Донесете си маски за еднократна употреба, които ще изгорим, а остатъците ще поставим в контейнер за битови отпадъци и ще го пратим, където му е мястото - в Министерството на здравеопазването", допълниха те.

Събитието е спонтанно и се организира от студенти и граждани в социалните мрежи.

#Фандъкова #протест #заведения #коронавирус #пандемия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »