COVID-пандемията е на път да срине и зимният туристически сезон - затягат правилата

COVID-пандемията е на път да срине и зимният туристически сезон - затягат правилата
A A+ A++ A

Със заповед на вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова се въвеждат единни правила за противоепидемични и санитарни мерки в курортите по повод предстоящия зимен сезон 2020/2021 г. Целта е всички туристически места да въведат еднакви практики, с които да се гарантират здравето и безопасността на туристите, а България да защити статута си на здравословна и сигурна дестинация, съобщават от Министерството на туризма.

От министерството са проучили добрите практики на водещите в Европа ски курорти и ги адаптира към българските условия.

"Разработихме пакет от мерки за зимен сезон 2020/2021, които следва да бъдат спазвани задължително от всички - обекти, компании, организации и лица, предлагащи туристически услуги. Време е за здравна дипломация", заяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова. Тя проведе работна среща с мениджъри на зимните курорти, кметове и областни управители. В дискусията участва и главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.

Пакетът е съгласуван с Министерството на здравеопазването и е публикуван на сайта на Министерството на туризма. При необходимост мерките ще бъдат променяни или допълвани в зависимост от епидемичната обстановка, стана ясно от думите не вицепремиера. Тя призова всички в сектора да са гъвкави и инициативни.


Мерките обхващат дейността на кабинковите въжени линии, седалковите лифтове и влекове. Туристите задължително трябва да покриват носа и устата си с маска или друго предпазно средство при престой в кабината и на лифт станциите. Броят на пътуващите в закритите лифтови съоръжения може да бъде ограничаван по преценка на оператора. Кабините се дезинфекцират по график. В ски гардеробите също е въведена специална организация за дистанция и дезинфекция, а в ски училищата групите ще са до 10 души. Заведенията в ски зоните още по-строго ще спазват приетите указания за функционирането им в условия на пандемия от COVID-19.

"Убедена съм, че с общи усилия и спазвайки указанията на Националния оперативен щаб, ще успеем да овладеем тенденцията за нарастваща опасност от вируса. Контролните органи ще бъдат напълно безкомпромисни при установяване на нарушения на правилата. Така ще защитим Зеления печат, който България получи от Световния съвет по туризъм като безопасна и сигурна дестинация. Българските курорти вече натрупаха опит в осигуряването на безопасни условия за гостите си през лятото и трябва да продължат тази практика. Благодарение на общите ни мерки в летните ни курорти нямаше нито един потвърден случай на заболял с коронавирус в местата за настаняване. Нашата цел е тази положителна тенденция да се надгради и за зимните дестинации", посочи още вицепремиерът.

"Като вицепремиер и министър на туризма няма да допусна компромис, който да сложи петно върху дестинация България, както и върху целия туристически бранш", подчерта вицепремиерът и призова да се спазват трите Д – дистанция, дезинфекция и дисциплина. От думите й стана ясно, че контролът ще започне преди официалното откриване на зимния сезон.

Според доц. Кунчев туризмът е една от двете системи заедно с образованието, които се справиха добре с COVID ситуацията. "Местата за настаняване реагираха успешно. Обстановката обаче е динамична и ние до голяма степен зависим от нея. Практиката показа, че мерките работят. Няма нищо по-добро от това да отидеш в планината и да спортуваш, но всеки трябва да спазва изискванията. Благодаря за всичко, което правите, защото то е много. Готовността на зимните курорти ще е много по-голяма, отколкото на летните", каза още той.

Браншът и местната власт приветстваха и подкрепиха единните мерки на Министерството на туризма, като изразиха готовност да ги надграждат. Редица кметове предложиха допълнителни мероприятия за защита, за да могат туристите да са по-информирани за ситуацията. Те поискаха и единна рекламна кампания за зимата, както и финансови облекчения за туристите, идващи у нас с PCR тест. Представителите на местната власт са готови да съдействат и за по-ефективната работа на медицинските екипи, които да са на място в курортите.

Представителите на курортите Боровец и Пампорово изтъкнаха положителния си опит от лятото и отчетоха, че няма нито един заболял на тяхна територия след взетите стриктни мерки. Работи се за намаляване струпването на посетители. Разработена е също онлайн билетна система с автомати, която да ограничи контактите.

Вицепремиерът Марияна Николова допълни, че министерството е откликнало своевременно на искането на бизнеса да насочи антикризисна реклама както към вътрешния пазар, така и към балканските страни. Факт са 20 телевизионни клипа, изработени с екскурзоводи от страната за българските телевизии и социалните мрежи в балканските страни. Предстои да излезе национален имиджов клип за България, кадрите за който бяха предоставени безвъзмездно от ски курортите ни, допълни тя.

Разрастването на COVID-пандемията е на път да срине и зимният туристически сезон. Ски-курортите ни са силно притеснени, че се повтаря ситуацията от лятото - драстичен спад на резервации от чужбина и анулиране на вече направените.

Туроператори се оплакват, че в началото на октомври записванията за ски-ваканция са едва 5% в сравнение с други години.

"При тези рестриктивни мерки за пътуване в Европа никой не смее да се запише", коментира за "Сега" Димитър Попов, наскоро избран за председател на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенции (АБТТА).

Той посочи, че все повече туроператори в Европа надигат глас за отхлабване на ненужно високите според тях ограничения, които обричат и туристическата, и авиационната индустрия за години напред. "Пораженията на коронавируса се отъждествяват едва ли не на терористични актове и природни бедствия, а това не е така", казва Попов. И дава примери с правителства, обявили за опасни цели държави, с което на практика затварят границите. "В момента Дания е поставила ограничителен критерий 30 новозаразени на 100 000 души, което поставя цяла Европа в оранжев код. Необходимо ли е това?", пита Попов.

Браншът настоява да се прави регионална оценка на риска и вместо да се спира пътуването до цяла една държава, ограниченията да са за определени области, така както прави Германия. А немски туроператори предлагат да се премахне в Европа повсеместното карантиниране и вместо него да се въведат PCR тестове при завръщане от почивка или екскурзия в чужбина.

В събота стана ясно, че страните-членки в ЕС започват да договарят общ метод, по който да бъдат определяни безопасните и рисковите дестинации за пътуване в условията на Covid-19. Това трябва да сложи край на объркването къде може да се пътува, понеже отделните страни налагат свои разнородни ограничения за влизане.

"България също трябва да настоява за премахване на твърде високите рестрикции за пътуване", призовават от АБТТА. "Ако няма яснота как ще се пътува в Европа, обречен ще е не само туризмът тази зима, но и за следващото лято, защото чартърните програми за тогава се планират още отсега", казва Попов.

По всичко личи, че българските туристи ще бъдат основните посетители и на зимните курорти. Хотелите предлагат при ранни записвания цени за ски-почивка с 30-40% по-ниски. Активност от страна на българските туристи обаче се очаква едва от края на ноември.

Разчита се и на гости от съседните страни - Румъния, Гърция, Турция, Македония, които идват на почивка у нас със собствен транспорт. Но всички от по-далечни дестинации - Великобритания, Израел, Русия, Дания, засега остават затворени. 

"За поредна година се очертава едно доста голямо предизвикателство пред зимните курорти. От една страна, сме зависими от климатичните условия и наличието на сняг, от друга - от коронавируса. Към момента вървим стабилно, но и непредсказуемо - потвърдените резервации са около 40% от миналогодишните, но се очакват и анулации. Като се вземе предвид какво се случва и какво предстои, считаме това за успех", посочи пред Блумбърг тв Мариян Беляковизпълнителен директор на "Пампорово" АД.

По думите му благодарение на стратегията на курорта от близо десетина година да привлича повече български туристи - близо 70% от гостите, сезонът ще бъде спасен. "Това ще бъде постоянен тренд и през следващите години, но неминуемо ще стигне предела си", казва Беляков.

Трите най-активни групи чужденци в Пампорово тази зима ще бъдат ирландци, турци и гърци. "Броят на предварителните резервации при ирланците е изненадващо висок, но те са изключително предпазливи на тема Covid-19. Турският пазар също е много важен за нас и ние продължаваме да се борим за облекчване на визовия режим чрез въвеждането на електронни визи. Резервациите от Турция обаче се правят на малко по-късна фаза - средата на ноември и до януари. Тенденциите при резервациите на гръцки туристи също са добри", казва Беляков.

С рекламата, че планината е едно от най-безопасните места, Пампорово се готви за новия зимен сезон, инвестирайки в дигитални услуги, които да гарантират безопасност в ски-зоната и хотелите. Те включват нова платформа за онлайн-покупка на безконтактни лифт-карти и ски-пакети, поставяне на различни места на устройства за сканиране на код или ваучер, изнесени офиси в планината. Стартира и нова програма за деца и младежи от 12 до 18 години, която ще включва лиф-карти и ски-услуги на преференциална цена от 49 лева. 

В Банско също се готвят за по-различен сезон. Там се прави нова организация за ползване на лифта - туристите ще се редят на опашка по един на разстрояние 1 метър, като в 8-местните кабинки ще се качват само по четирима при това задължително с маска, обясниха тези дни от фирмата-концесионер "Юлен". 

Няма да бъдат затваряни зимни курорти, нито цели населени места, увери тези дни главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев на форум с представители на бранша. Според него няма опасност от заразяване с коронавирус в хотелите, ски-лифтовете и другите съоръжения, ако се спазват мерките за социална дистанция. Не се предвиждат и допълнителни, по-строги мерки за ограничаване на епидемията, отчита се, че сегашните вършат работа, като ще се реагира според ситуацията на места.

#туризъм #коронавирус #пандемия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Туризъм
Последно от Туризъм

Всички новини от Туризъм »