Фалшиви голи снимки на хиляди жени, заляха мрежата

Фалшиви голи снимки на хиляди жени, заляха мрежата
A A+ A++ A

Фалшиви голи изображения на повече от 100 000 жени са създадени от снимки в социалните медии и споделени онлайн, според нов доклад.

Дрехите се премахват цифрово от снимки на жени чрез изкуствен интелект (AI) и се разпространяват в приложението за съобщения Telegram.

Някои от тях са били насочени, да "изглеждат като непълнолетни", се казва в доклада на разузнавателната компания Sensity.

Но тези, които управляват услугата, казаха, че това е просто „забавление“.

BBC е тествала софтуера и е получила лоши резултати.

Твърдят, че използваната технология е „Deepfakes“.

Deepfakes са компютърно генерирани, често реалистични изображения и видео, базирани на реален шаблон. Едно от неговите приложения е създаването на фалшиви порнографски видеоклипове на известни личности.

Но главният изпълнителен директор на Sensity Джорджо Патрини заяви, че преминаването към използване на снимки на частни лица е сравнително ново.

„Наличието на акаунт в социални медии с публични снимки е достатъчно, за да може всеки да стане мишена“, предупреди той.

Телеграм бот
Ботът с изкуствен интелект живее в частен канал за съобщения на Telegram. Потребителите могат да изпратят на бота снимка на жена и той ще премахне дрехите й за минути, безплатно.

BBC тества множество изображения, всички със съгласието на субектите и нито едно не е напълно реалистично - резултатите ни включват снимка на жена с коремен бутон на диафрагмата.

Подобно приложение беше затворено миналата година, но се смята, че има разпространени версии на софтуера в обращение.

Администраторът, изпълняващ услугата, известна само като "P", каза: "Не ме интересува толкова много. Това е забавление, което не носи насилие.

„Никой няма да изнудва никого с това, тъй като качеството е нереалистично.“

Той каза още, че екипът разглежда какви снимки се споделят и "когато видим непълнолетни, блокираме потребителя завинаги."

Но решението дали да се споделя снимката с други, зависи от това кой е използвал бота, за да я създаде.

Защитавайки относителното си ниво на вреда, той добави: "В света има войни, болести, много лоши неща, които са вредни." Той също така заяви, че скоро ще премахне всички изображения.

Telegram не е отговорил на искане за коментар.

Sensity съобщи, че между юли 2019 г. и 2020 г. приблизително 104 852 жени са били насочени и са имали фалшиви голи изображения на тях, споделяни публично.

Разследването му установи, че някои от изображенията изглеждат непълнолетни, "което предполага, че някои потребители използват предимно бота, за да генерират и споделят педофилно съдържание".

Sensity заяви, че ботът е имал значителна реклама в руския сайт за социални медии VK, а проучване на платформата показва, че повечето потребители са от Русия и бившите страни от СССР.

Но VK каза: "Не толерира такова съдържание или връзки в платформата и блокира общностите, които ги разпространяват."

Telegram беше официално забранен в Русия до началото на тази година.

„Много от тези уебсайтове или приложения не се крият и не работят под земята, защото не са строго забранени“, каза Джорджио Патрини от Sensity.

„Докато това не се случи, страхувам се, че ще се влошава само.

Актрисата Бела Торн разкрива за преживяното след фалшиви злоупотреби.

Авторите на доклада казват, че са споделили всички свои констатации с Telegram, VK и съответните правоприлагащи органи, но не са получили отговор.

"Въпрос на време е това съдържание да стане по-усъвършенствано. Броят на дълбоки фалшиви порно клипове изглежда се удвоява на всеки шест месеца", каза Нина Шейк.

"Нашите правни системи не са подходящи за целта по този въпрос. Обществото се променя по-бързо, отколкото можем да си представим поради този експоненциален технологичен напредък и ние като общество не сме решили как да регулираме това.

"Това е опустошително за жертвите на фалшиво порно. Може напълно да провали живота им, защото се чувстват унижени."

Миналата година американският щат Вирджиния стана едно от първите места, които забраниха фалшивите фалшификати

Настоящият закон на Обединеното кралство относно фалшивите голи изображения наскоро бе критикуван, че е „непоследователен, остарял и объркващ“ в университетски доклад.

Въпреки напредъка по въпроси като отмъстителното порно и подскачането, "остават много очевидни пропуски в закона", казва Люси Хадли от благотворителната организация "Женска помощ"

Въпреки че тези статистически данни показват колко широко разпространени могат да бъдат фалшивите изображения, в момента това не е конкретно нарушение.

Правителството възложи на Юридическата комисия да преразгледа закона по въпроса в Англия и Уелс. Неговите открития се дължат през 2021 г.

#голи снимки #жени

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »