Учени: Коронавирусът живее 9 часа върху кожата

Учени: Коронавирусът живее 9 часа върху кожата
Pixabay
A A+ A++ A

Коронавирусът остава активен върху човешката кожа в продължение на 9 часа, установиха японски изследователи. Това откритие според тях показва необходимостта от често миене на ръцете за борба с пандемията от Covid-19, съобщи АФП, предаде БГНЕС.

Патогенът, който причинява грип, оцелява върху човешката кожа в продължение на 1,8 часа, посочва изследването, публикувано този месец в списанието „Клинични инфекциозни болести“.

“Деветчасовото оцеляване на SARS-CoV-2 (вирусният щам, който причинява Covid-19) върху човешката кожа е с по-голям риск от предаване при контакт в сравнение с IAV (грипен вирус А), като по този начин ускорява пандемията”, се казва в съобщението.

Изследователският екип е тествал кожа, събрана от проби за аутопсия около един ден след смъртта.

И коронавирусът, и грипният вирус се деактивират в рамките на 15 секунди чрез прилагане на етанол, който се използва в дезинфектантите за ръце.

“По-дългото оцеляване на SARS-CoV-2 върху кожата увеличава риска от контактно предаване; хигиената на ръцете обаче може да намали този риск”, се казва в изследването.

Проучването подкрепя насоките на Световната здравна организация за редовно и цялостно измиване на ръцете, за да се ограничи предаването на вируса, заразил близо 40 милиона души по света, откакто се появи в Китай в края на миналата година.



#коронавирус #японски учени #хигиена #ръце

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »