Вирусолог предупреди, че всеки вирус се променя и мутира

Вирусолог предупреди, че всеки вирус се променя и мутира
A A+ A++ A

Вирусологът проф. Радостина Александрова предупреди, че всеки вирус се променя и мутира. Нямаме имунитет за COVID-19. 

Тя коментира, че всички ежедневни данни са важни, както броят на инфектираните, така и този на починалите. Специалистът коментира, че натискът върху болниците също трябва да бъде сериозно следен. 

"За съжаление този вирус води до доста по-сериозни последици като смъртност от сезонния грип. С грипния вирус сме заедно от векове. Ние сме имали много повече време да се адаптираме. Там съществува и ваксина. Има и антивирусни препарати", отбеляза проф. Александрова.

Тя е привърженик на ваксината срещу грип особено в условията на COVID-19

"Няма как да знаем кой човек ще бъде свръхразпространител, не знаме на какво се дължи. Един човек, който активно отделя вируса и е в среда с много хора рискът да ги инфектира не е малък", каза Александрова. 

Тя не пожела да посочи дали става въпрос за втора или трета вълна. Според нея е важно хората да знаят, че вирусът го има.

"Пандемията с грипа през 1918 г., испанската чума, е продължила на практика 3 години. Трябва да бъдем достатъчно търпеливи. Давам си сметка, че хората се изморяват, не бива да живеем в страх, но трябва да спазваме мерките", посъветва вирусолог. 

#вирусолог #коронавирус

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"