Данев: 10% ръст на доходите не помага срещу макроикономическите дебаланси

Данев: 10% ръст на доходите не помага срещу макроикономическите дебаланси
Увеличението на доходите с 10% в момента не решава проблема с макроикономическите дебаланси, категоричен е председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Увеличението на доходите с 10% в момента не решава проблема с макроикономическите дебаланси, категоричен е председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев.

По думите му основната диспропорция между доходи и цени е в основата на обърканите макроикономически баланси.

В ефира на БНР Божидар Данев изреди 4 фундаментални причини, поради които доходите изостават от ценовите равнища.

„Една от тези причини, които вече 22 години ние не коригираме, е, че България вече е свързана с международното ценообразуване – едни бяха цените на горивата преди 10 ноември, други са днес. Имаме една коренно променена икономическа обстановка. Докато ние продължаваме да запазваме същите макроикономически баланси, съответно съществува сериозен дисбаланс между доходи и равнища на цените“, отбеляза председателят на Българската стопанска камара.

Той посочи и няколко причини, поради които българите не биха могли да посрещнат рязко увеличение на доходите.

„Първата причина е, че ние нямаме конкурентно производство в момента. Нямаме производство с висока добавена стойност. Втората причина е, че голяма част от всички корпорации изнасят националния доход, за което не се вземат никакви мерки. Третата причина е, че през тези 22 години нито едно от правителствата нямаше необходимата решимост да наруши тези макроикономически баланси от социалистическо време. Ниските доходи ограничават публичните инвестиции“, изреди Божидар Данев.

Той обясни, че когато човек не може да си плати висока цена на трамваите, трамваите са в лошо състояние, както и автобусите или публичната инфраструктура.

Божидар Данев посочи, че единственият успех през последните 22 години е развитието на туризма в страната.

#Българска стопанска камара #Божидар Данев #доходи #цени #ценообразуване #цени на горивата

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »