Четири лекарства за Covid-19 нямат почти никакъв ефект върху смъртността

Четири лекарства за Covid-19 нямат почти никакъв ефект върху смъртността
A A+ A++ A

Лекарствата ремдесивир, хидроксихлорохин, лопинавир и интерферон нямат почти никакъв ефект върху смъртността на пациентите при лечението на коронавирус, пише в. „Financial Times”, цитирайки проучване на Световната здравна организация (СЗО).

 

Тези лекарства не намаляват риска от смърт при Covid-19 и не намаляват броя на пациентите, които се нуждаят от лечение в интензивни отделения.

В проучването са използвани данни за лечението на 11 266 хоспитализирани пациенти.

В рамките на международното многоцентрово клинично изпитване на Световната здравна организация SOLIDARITY („Солидарност“) са тествани четири от най-обещаващите схеми за лечение на Covid-19. Сред тях е лечението с лекарството ремдесивир, което руското Министерство на здравеопазването ще включи в клиничната практика и препоръки за лечение на инфекцията.

От началото на пандемията в световен мащаб са идентифицирани близо 38.4 милиона случая на Covid-19, а над 1.5 млн. пациенти са починали, по данни на СЗО. Най-трудна е ситуацията в САЩ, Индия и Бразилия.

В същото време учени от Хонконгския университет са установили, че достъпен антимикробен препарат, използван за лечението на язва на стомаха и бактериални инфекции, е ефикасен в борбата срещу Covid-19.

Става дума за ранитидин бисумтов цитрат (RBC), който е изпитан на хамстери.

В резултат на експеримента вирусното натоварване в клетките на белите дробове на заразените гризачи е намаляло над 1000 пъти, информира MedicalXpress. Освен това, препаратът значително е намалил нивото на основните противовъзпалителни цитокини и хемокини, в случай на тежко протичане на Covid-19.

Учените отбелязват, че RBC има ниска цитотоксичност с висок индекс на селективност, което говори за неговата безопасност в сравнение с ремдесивир.

#коронавирус #лекарства

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »