Учениците минават на онлайн обучение, ако 20% от класа или 15% от училището отсъстват

Учениците минават на онлайн обучение, ако 20% от класа или 15% от училището отсъстват
МОН
A A+ A++ A

Министерството на образованието разработи план за действие, съобщава БНТ. Ако 20% от учениците в един клас или 15 на сто от цялото училище отсъстват, то ще се преминава към дистанционно обучение на отделни паралелки и цели училища в страната.

Принципът на разделение е заболеваемостта за 14 дни на 100 000 население като се отчита седмичният ръст на заразените, засегнатите групи в обществото и процентът отсъстващи от училище.

В червената зона ще попадат области, в които има над 120 заразени на 100 000 души. Там огнищата са големи, сливат се, увеличават се хоспитализираните и смъртните случаи. При този сценарий ако има 20% отсъстващи от клас или 15% от училището, ще се преминава към дистанционно обучение на цели учебни заведения.

Една област ще попадне в оранжевата зона при заразени, които варират между 60 и 119 на 100 000 души. Ако разпространението на коронавируса е на огнища, има ограничено географско разпространение и няма устойчиво предаване на инфекцията, то може да се преминава към дистанционно обучение на отделни паралелки и цели училища от съответната област.

В жълтата зона ще влизат областите, в които се достигне разпространение на коронавируса между 20 и 59 заразени на 100 000 души. Там наличието на коронавирус би било спорадично и няма да има установено устойчиво предаване на инфекцията. В тази зона няма или отсъстват само единични ученици, затова училищата ще продължат да работят присъствено.

Зелената зона ще обеднява онези области, в които заразените с коронавирус са под 20 на 100 000 души. В тези райони няма устойчиво предаване на инфекцията, няма или отсъстват единични ученици, затова обучението ще продължи присъствено.

През последните дни се увеличават заразните в системата на образованието, отчете министър Красимир Вълчев. 99,5% от учителите и учениците са в клас от началото на годината. 172 деца и ученици са с положителни тестове за коронавирус, а 165 са заразените учители.

Целта за тази учебна година: максимум присъствено обучение. Красимир Вълчев призова всички да бъдат по-отговорни, да дават пример и да спазват мерките. Ако предписанията се спазват има шанс учебната година да бъде над 97-98 % присъствена. В момента проблем са учениците с грипоподобни симптоми, посочи още образователният министър.

Препоръките:
- да се ограничат незадължителните дейности
- родителските срещи да бъдат онлайн
- екскурзиите да се отложат



#училища #условия #коронавирус #дистанционно обучение #болни

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »