(Пре)стани Милионер!

(Пре)стани Милионер!
A A+ A++ A

Есемесите бяха на мода в гимназиалните ми години – помня, че се оглеждахме кой колко бързо пише, за да сметнем съответно кой колко е „задръстен".

Помня и какви подигравки отнасяше приятелка, която си пишеше съобщенията с двата показалеца.

И на това, като на много други неща, тръпката му се изхаби.

Сега есемес сигналът ми означава едно от следните две неща – има сметки за плащане, или някой няма да успее да си спази уговорката.

Едно от три неща, впрочем.

Няма как да ви е убягнала вълната от есемеси, приканящи ви да спечелите милиони „само с едно обаждане/съобщение на кратък номер еди кой си".

Компютърът ви е избрал, казват ви!

Ако проследите тенденцията, компютърът ви избира през около ден-два. Да станете милионер!

Ако приемем, че сте от разумните хора, които знаят, че няма „едни пари ей там", които някой иска да ви подари в телевизионна игра, и не сте се регистрирали за участие, то няма как да не се запитате „Как изобщо стигнаха до мен? И защо?".

Стигнаха ето така – вашият мобилен ператор продаде достъпа до номера ви.

Защо? – питайте го.

За да се откажете от „услугата", при все че никога не сте я поисквали, трябва да звъните на кратки номера, да разказвате на оператри какво ви притеснява – безплатно е, да, но е времеемко и безумно.

И ако за мен, вероятно и за вас, натрапливите иззвънявания са изнервящи по скалата от 1 до 10, то има хора, които са уязвими към капаните, заложени в подобни схеми.

Бабата на моя позната не спря да я обвинява, че си проиграва бъдещето, неискайки да се/ да я регистрира в тв играта, в която на „едни усмихнати хора" им дават чекове.

И това всъщност са пари, генерирани от „мобилните оператори, които си раздават от печалбите, за да привличат клиенти, понеже им намаляват!"

Ако не е баба, ще е дете, което ще се подведе по лъжливите обещания за лесни печалби.

Ако има държавен ресурс, който да не е ангажиран в потушаване на стачки, то той дължи защита на изцяло беззащитните и на по-слабо защитените.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »