Български проект бе отличен с европейска награда „Натура 2000“ за 2020г.

Български проект бе отличен с европейска награда „Натура 2000“ за 2020г.
Фондация "Екообщност"
A A+ A++ A

Европейският комисар по въпросите на околната среда, океаните и рибарството Виргиниюс Синкявичос обяви победителите в шестото издание на европейската награда „Натура 2000“ на специална церемония в Брюксел. Сред победителите са проекти от Финландия, Франция, Белгия, Испания, България и трансграничен проект, включващ партньори от Румъния, Австрия, Унгария, Чехия, Словакия и Украйна.

Наградата „Натура 2000“ се присъжда на успешни проекти свързани с опазването на природата в ЕС и повишава осведомеността относно едно от върховите постижения на Европа в тази сфера – мрежата от защитени територии „Натура 2000“.

Специалната Награда на европейските граждани спечели проектът „Партньорство за опазване на вековните гори на България в „Натура 2000“, ръководен от Изпълнителната агенция по горите (ИАГ), Министерството на земеделието, храните и горите, WWF България, Асоциацията на парковете в България и Сдружението за дива природа Балкани. Проектът спомогна за уреждането на конфликтните интереси във връзка с определянето на свързани с горите защитени зони по „Натура 2000“. Партньорите извършиха обширни  проучвания и картографиране, за да се изготви опис на старите гори в държавни горски местообитания. Окончателният списък с територии беше одобрен от заинтересованите страни по време на дълъг процес на обмен и консултации. Процесът доведе до определянето на допълнителни 109 300 хектара стари гори за защита и опазване от сеч. 

Контекст

Натура 2000“ е широка европейска мрежа от близо 27000 защитени обекта, която покрива повече от 18% от сухоземната територия на ЕС и около 9% от морската такава. Тази мрежа има за цел опазването на европейското природно богатство и подсигуряването на дългосрочното оцеляване на най-ценните и най-застрашени видове в Европа, като същевременно се насърчава устойчивото земеделие и икономическа дейност.

Наградата е отворена за всеки пряко ангажиран с управлението или комуникацията, свързани с европейската мрежата „Натура 2000“, в това число бизнес, държавни органи, НПО, доброволци, земевладелци, образователни институции или физически лица. Тази година бяха получени 85 кандидатури, от които бяха подбрани 27. След това специално жури избра победителите.



#проект #ЕС #награда #"Натура 2000" #вековни гори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"