ГЕРБ, ДПС и БСП са уговорили тайно избора на новия ВСС, твърдят от ДСБ

ГЕРБ, ДПС и БСП са уговорили тайно избора на новия ВСС, твърдят от ДСБ
ДСБ няма да участва при гласуването на членовете на новия Висш съдебен съвет от парламентарната квота, обяви Екатерина Михайлова. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

ДСБ няма да участва при гласуването на членовете на новия Висш съдебен съвет от парламентарната квота, обяви членът на ръководството на партията Екатерина Михайлова.

Тъмносините твърдят, че има уговорка между ГЕРБ, ДПС и БСП техните кандидати да бъдат подкрепени, предаде bTV.

По думите на Екатерина Михайлова партията все пак ще участват в изслушването на номинираните от правната комисия във вторник, както и в дебатите, защото „като цяло процедурата е най-прозрачната досега“.

Михайлова подчерта, че въпросителната около вота за ВСС е, освен предложените от трите политически сили, кой друг кандидат ще влезе - на РЗС, на „Атака“ или на СДС.

Другата причина, поради която депутатите от ДСБ няма да дадат гласовете си, е принципната им позиция парламентът да не избира членове на ВСС, изтъкна още Екатерина Михайлова.

От ДСБ призоваха политическите сили да се противопоставят и да осъдят изказване на лидера на БСП Сергей Станишев отпреди ден, в което той определи датата 9 септември 1944 г. като „начало на демократични реформи в България“.

Екатерина Михайлова напомни, че има декларация на Народното събрание, с която се заклеймява комунистическия режим и го обявява за престъпен.

На пресконференцията десните депутати засегнаха и темата за енергийната сигурност, станала особено актуална с обявените преди дни от икономическото ведомство проучвания за природен газ на територията на страната.

Във връзка с предстоящото подписване на нов договор с „Газпром“ с краен срок 15 ноември, от ДСБ настояват той да е за не повече от 5-6 години, тъй като след това България ще може да разчита на алтернативни източници, включително и собствени.

Формулата за изчисляване на цената на газа също трябва да бъде променена и да се смята на база средномесечна цена на световните борси, отбеляза Иван Иванов, председател на софийската организация на ДСБ.

От централата настояват също кабинетът да не приема клауза, задължаваща България да изкупува големи количества природен газ.

Според Иван Иванов най-удачно е ДКЕВР да бъде избирана от парламента, което би й осигурило относително по-голяма независимост. В момента неин работодател е министър-председателят и така тя е пряка функция на изпълнителната власт, обясни депутатът.

В същото време при заявено от КЗК съмнение за наличие на картел на пазара на горива в България, при данни за злоупотреби на доставчика „Лукойл“ с монополно положение, правителството не прави нищо, обвиняват от ДСБ управляващите.

„След като Комисията за защита на конкуренцията тихомълком оттегли съмненията си за картел, без дори да ги обяви публично, кабинетът не се възползва от възможността да обжалва решението на КЗК пред ВАС, което дава основания да смятаме, че Бойко Борисов и правителството покровителстват монополите“, заключи Иван Иванов.

#ДКЕВР #„Газпром“ #9 септември 1944 г. #монопол #КЗК #„Лукойл“ #енергетика #Иван Иванов #Екатерина Михайлова #ДСБ #БСП #ДПС #ГЕРБ #ВСС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"