Ангелов: Няма да вигаме блокади по градовете, само спазвайте мерките

Ангелов: Няма да вигаме блокади по градовете, само спазвайте мерките
МС
A A+ A++ A

Правителството взе решение за отпускането на 2,1 млн. лв за закупуването на 2500 флакона "Ремдесивир". Един флакон струва 345 евро без ДДС. Това заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов на брифинг след редовното правителствено заседание, цитиран от Нова телевизия.

Относно лекарството здравният министър подчерта, че до момента в България са получени близо 2800 флакона под формата на дарения, които са разпределени по РЗИ-тата в страната. От тях до момента са използвани 978. 

"В страната има 1779 флакона. Към настоящия момент всички пациенти, които се нуждаят от включване на "Ремдесивир" в лечението, са задоволени. Нямаме нужди, които на национално ниво да не могат да бъдат задоволени", добави Ангелов.

Според него лекарството е показало ефективност при лечението на пациенти в целия свят, включително и на президента Тръмп. България е направила заявка за закупуването му, а доставката се очаква до 10-20 дни.

"По отношение на принципа за разпределяне в страната - всяка Регионална здравна инспекция подава в здравното министерство нуждите, които има на територията на областта. Ние обобщаваме тези данни и правим заявки. Седмичната консумация за последната седмица е 476 флакона. 13 области за тази седмица са отчели нулев разход за този медикамент. Това означава, че количестата, които имаме, ако се водим по този разход,ще стигнат за 3 седмици напред", обясни здравният министър. 

При недостиг в някоя област лекарството ще се предоставя от съседна. Подобна организация в страната е била създадена за област Бургас преди дни.

"Този медикамент се използва за лечение на други вирусни инфекции. Клинични проучвания в света са доказали неговата ефективност. Европейската комисия предприе действия по осигуряването му след първото проучване. Този медикамент участва в терапията за лечение в почти всички държави в света, не е българско решение", каза още министърът.

Относно ръста на заболели от коронавирус, проф. Ангелов обясни, че следи цифрите със загриженост. Според него на много места мерките не се спазват. Във вторник РЗИ - София са посетили няколко обекта на обществени места, където са извършени 29 проверки, съставени са над 30 акта. Контрол по спазването на мерките ще бъде въведен и в останалите градове.

"Ако всички не вярваме в необходимостта да спазваме и да сме дисциплинирани по отношение на тези мерки, няма смисъл да се въвеждат нови мерки, които да са подлагани на съмнение и да не се спазват. Нека се съсредоточим към настоящите мерки и тяхното спазване. Винаги съм казвал, че тази инфекция ще бъде победена, но това ще стане с разум и интелект", призова министър Ангелов и подчерта, че мерките в страната няма да бъдат затягани.

Здравният министър подчерта, че няма да се затварят градове, няма да се поставят КПП-та, няма да се прилагат някакви ограничителни мерки.

"Трябва да свикнем да живеем с този вирус и да спазваме мерките, такива, каквито са разписани, защото те дават и ще дадат най-голяма ефективност. Имаме готовност да разкрием при необходимост над 8000 легла. В момента на територията на България имаме 1307 души, настанени в лечебни заведения, и 64 - настанени в интензивни отделения. Има области в България, където има затруднения - Бургас и Благоевград", обясни Ангелов.

За Бургас са взети мерки за осигуряване на допълнителни легла. Относно област Търговище ще има събрание на Областния щаб, които ще вземат решение за въвеждане на допълнителни мерки. В Гоце Делчев работи един пулмолог, който е заразен с коронавирус. От здравното министерство са взели решение да отпуснат допълнителни легла за преструктуриране на отделението.

#Костадин Ангелов #коронавирус #мерки #лекарства #закупуване

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »