Купуват лаптопи за 12 000 ученици и 4000 учители с пари от бюджета

Купуват лаптопи за 12 000 ученици и 4000 учители с пари от бюджета
Pixabay
A A+ A++ A

Държавата ще отпусне 14 млн. лева за закупуване на 16 000 преносими компютри. Това съобщи на брифинг в Министерски съвет министърът на образованието Красимир Вълчев, цитиран от БНТ.

"Приехме постановление, с което ще предоставим 14 млн. лева по бюджетите на училищата за закупуването на 16 000 преносими компютри, от които 12 000 за ученици и 4000 за учители", заяви министърът.

Това са средства от държавния бюджет, с които училищата ще закупят тези преносими устройства, допълни Вълчев и изрази надежда това да стане бързо, "в следващите седмици, до края на годината".

"Това не отменя ангажимента ни да закупим 80 000 устройства със средствата от Европейския съюз по инструмента reactEU. То е свързано с по-продължителни процедури, отколкото на нас ни се иска особено в този момент", допълни той.

Вълчев уточни, че лаптопите ще бъдат използвани за електронно обучение при затваряне на училища или при карантиниране на паралелки, но най-вече за обучение в класните стаи. "Във всяка една класна стая учителят трябва да има възможността за осъществяване на електронно обучение и за работа с електронен дневник", акцентира министър Красимир Вълчев.

Категорично към момента не се предвижда цялостно затваряне на училищата. "Към днешна дата 162 деца и ученици общо са констатирани с положителни проби и 159 учители в училищата и детските градини. Вече близо 30 дни са минали от началото на учебната година, това означава среднодневно по 5 ученици и по 5-6 учители", обобщи той.

Вълчев отбеляза, че 99,7% от учениците в системата продължават обучението си присъствено, а надеждата е ситуацията да не се влошава. Най-голямата трудност се очаква по време на сезона на грипните вируси.



#Красимир Вълчев #отпуснати средства #лаптопи #учители #ученици #коронавирус #карантина

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »