Москва обяви двама български дипломати за персона нон грата

Москва обяви двама български дипломати за персона нон грата
A A+ A++ A

Москва обяви двама български дипломати за персона нон грата заради изгонването на руски дипломати, предадоха ТАСС и БГНЕС. По-рано днес българският посланик Атанас Кръстин е бил извикан във външното министерство в Москва, където му е връчена нота, с която двама български дипломати от посолството в руската столица се обявяват за "персона нон грата".

Припомняме, че в края на септември външното ни министерство изгони двама руски дипломати занимавали се с разузнавателна дейност у нас. По данни на ДАНС и на Специализираната прокуратура от 2016 г. насам двамата са събирали информация за плановете за модернизиране на българската армия и поддържането на техническата готовност на военната техника.


Москва определи обвиненията за "измислени", а действията на София като "преднамерен опит за нанасяне на вреда на конструктивното руско-българско сътрудничество". Още тогава Русия обеща ответни мерки, без да навлиза в подробности.

Напрежението София-Москва
От началото на годината това е вторият случай, в който България гони руски дипломати заради подозрения в шпионаж. През януари външното министерство обяви двама руски граждани за персона нон грата, след като прокуратурата установи, че са събирали данни за механизмите на изборния процес у нас, както и за въпроси от сферата на енергетиката и енергийната сигурност на страната.

Миналият септември Сотир Цацаров (тогава все още главен прокурор) обяви, че председателят на организацията "Русофили" Николай Малинов е обвинен в шпионаж. Въпреки повдигнатите обвинения Малинов се закани до края на годината да учреди партия на русофилите

#Москва

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"