Уорлик: Газът в България е 5 пъти по-скъп от този в САЩ

Уорлик: Газът в България е 5 пъти по-скъп от този в САЩ
Посланикът заяви, че за 1000 кубически метра природен газ в САЩ се плащат 100 долара, а в България – около 500 долара. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Американският посланик в България Джеймс Уорлик заяви, че се сключват тайни споразумения за природния газ.

„Българите плащат изключително висока цена за тока. Споразуменията за природния газ бяха тайна и се подписваха при затворени врати“, каза Уорлик по Нова телевизия.

„Тези сделки понякога касаят милиони, дори милиарди долари, които са пари на българските данъкоплатци. Аз никога не съм виждал тайни договори, но е публична информация, че има тайни договори, подписани за природния газ. Не знам как вървят нещата при настоящите преговори“, каза още посланикът на САЩ.

Дипломатът призова за пълна прозрачност по отношение на тези пари, за да могат всички да знаят, че това е разходът, необходим, за да се произвежда електричество – „това са парите, които плащаме на доставчиците на природен газ“.

Посланикът заяви, че за 1000 кубически метра природен газ в САЩ се плащат 100 долара, а в България – около 500 долара.

„Не познавам детайлите между „Газпром“ и Европейската комисия, както и отношенията между „Газпром“ и България, но смятам, че както американските компании, така и те трябва да работят по открит начин“, заяви Уорлик.

Той коментира, че отношенията между България и Русия са изключително добри и според него те няма да се променят.

В края на август България и „Газпром“ се договориха до 15 ноември да се подготви и подпише нов договор за доставка на природен газ от Русия, който ще важи от 1 януари. Дотогава пък доставяният газ ще е по-евтин с 11%.

Ще се подпише и инвестиционното споразумение за „Южен поток“.

Първият руски газ по този газопровод ще стигне в България през 2015 г. В съвместното предприятие „Южен поток“ – България, е определен размер на печалбата от 8 процента, а съоръженията на българска територия са собственост на смесеното дружество, в което Българският енергиен холдинг и „Газпром“ имат по 50 процента.

Уорлик приключва своя мандат в България и планира да напусне страната на 14 септември.

Той ще се завърне във Вашингтон, където веднага ще започне работа като заместник специален представител за Афганистан и Пакистан – длъжност за старши дипломат в офиса на държавния секретар.

Миналата седмица президентът Росен Плевнелиев издаде указ за награждаване на отиващия си посланик с орден „Стара планина“ І степен. Това е най-високото отличие в наградната система в България.

Датата на пристигане на следващия посланик Марси Райс все още не е известна.

#Джеймс Уорлик #България #САЩ #посланик #природен газ #Газпром #Европейската комисия #Южен поток #Българският енергиен холдинг #Русия #Росен Плевнелиев #президент #орден „Стара планина“ #Марси Райс #Афганистан #Пакистан

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"