Пак ще гледаме голям футболен форум от диваните, Унгария ни наказа насред Националния стадион

Пак ще гледаме голям футболен форум от диваните, Унгария ни наказа насред Националния стадион
A A+ A++ A

България загуби катастрофално от Унгария като домакин с 1:3 в мач, който можеше да ни доближи на крачка от Евро 2020, което заради коронавируса ще се проведе догодина. Селекцията на Георги Дерменджиев бе надиграна от маджарите, макар че имахме няколко чудесни възможности за голове, които да ни върнат в срещата. Резултатът не отговаря на показаното на терена, но това не е успокоение за феновете на Цар Футбол в татковината.

На националния стадион  пред около 2000 зрители"лъвовете" инкасираха леки попадения и в крайна сметка за пореден път България не се класира на голям футболен форум. 

С гол през първата част и нови два през втората, Унгария заслужи мач-бараж срещу Исландия, в който ще се реши кой от двата тима да участва на шампионата ан Стария континент. Отсрами ни дебютантът Георги Йомов, който с десния крак в края реализира.

Фрапантни пропуски на българите и спорни решения на съдията се оказаха решаващи за крайния изход.

Вратарят Пламен Илиев се завърна на вратата след контузия. В отсъствието на Петър Занев с капитанската лента започна Васил Божиков. В защита действаха още Сисиньо, Георги Терзиев и Антон Недялков

За първи път титуляри за България на "Васил Левски" започнаха Янис Карабельов и Бирсент Карагарен. Новото попълнение на Лудогорец – Кирил Десподов, седна на пейката, защото не беше готов за 90 минути игра. Зад централния нападател Божидар Краев игра Тодор Неделев.

Унгария започна мача по-активно след няколко добри атаки поведе в 17-ата минута. Тогава Вили Орбан се пребори с Васил Божиков след изпълнение на корнер и с гърди вкара топката в мрежата за 1:0! Положението беше прегледано от ВАР, но и това не помогна на "лъвовете".

И след този момент България изцяло пое инициативата. Още в следващата атака Тодор Неделев отправи истински снаряд от границата на пеналта, но вратарят изби мощния удар, който беше в обсега му. В средата на полувремето Божидар Краев свали с глава към Галин Иванов, който засече от движение, но на сантиметри от целта. По-късно крилото на ЦСК 1948 получи контузия и беше сменен принудително от дебютанта Георги Йомов.

В 37-ата минута гостите оцеляха като по чудо. Антон Недялков центрира на далечната греда, Неделев засече с глава от непосредствена близост, но Петер Гулачи показа блестящ рефлекс и изби с крак. В самия край на полувремето България пропусна нова златна възможност да изравни. Сисиньо пусна пас по земя, Краев с великолепно отиграване с пета вече виждаше как вкарва, но вратарят на Унгария с нова фамозна намеса спаси.

В 48-ата минута "лъвовете" получиха нелеп гол, който ги сломи. Золт Калмар стреля от фаул от около 25 м, получи се рикошет в стената, Пламен Илиев закъсня с намесата и топката влетя в мрежата му за 0:2!

В 56-ата минута Адам Ланг спъна Краев и главният съдия от Полша Шимон Марчиняк отсъди дузпа. Зад топката застана Неделев, но точно преди да стреля, ВАР сигнализира, че нарушението е извън наказателното поле. От последвалия фаул Краев стреля в аут.

В 70-ата минута Георги Йомов шутира от дистанция, но в аут. 8 минути по-късно Унгария поведе с 3:0 с гол на две резерви. Силвестер Хангя центрира отляво, Неманя Николич надскочи централните ни защитници и с глава се разписа! В 89-ата минута Исмаил Иса изведе Йомов, който с първия си гол за България направи загубата ни по-почетна.  

България – Унгария 1:3 

Голмайстори: 0:1 Орбан (17), 0:2 Калмар (48), 0:3 Николич (73). 1:3 Йомов (89)

България: Пламен Илиев, Сисиньо, Георги Терзиев, Васил Божиков, Антон Недялков, Кристиян Малинов, Янис Карабельов, Бирсент Карагерен (57-Десподов), Тодор Неделев (80-Янков), Галин Иванов (31-Йомов), Божидар Краев (80-Иса)

Унгария: 1. Гюлачи, 4. Салай, 2. Ланг, 6. Орбан, 11. Холендер (70-Него), 13. Калмар (70-Хангя), 8. Няги (82-Газдаг), 18. Шигер, 5. Фола (82-Ботка), 20. Салай. 9. Шалай (59-Николич)

София, ст.: "Васил Левски"
Съдия: Шимон Марчиняк (Полша)
Жълти картони: Ланг, Газдаг (Унгария)

#Унгария #Евро 2020

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Спорт
Последно от Спорт

Всички новини от Спорт »