Захариева: Отзоваваме посланика на България в Беларус

Захариева: Отзоваваме посланика на България в Беларус
A A+ A++ A

България ще отзове своя посланик в Беларус за консултации. Това съобщи министърът на външните работи Екатерина Захариева, която участва в срещата GLOBSEC в Братислава.

По време на конференцията министър Захариева се срещна със Светлана Тихановская, която е един от водачите на опозицията в Беларус, където продължават протестите срещу авторитарното управление на Александър Лукашенко.

„Днес посланикът ни в Минск Георги Василев връчи нота на МВнР на Беларус с решението на българското МВнР да го отзове за консултации. Това е знак на солидарност с нашите партньори Полша и Литва, след като Беларус поиска от тях да намалят състава на мисиите на двете страни и те отзоваха посланиците си. Подобни решения взеха и други държави от ЕС“, заяви министър Захариева.

Тя призова още веднъж властите в Минск за незабавно и безусловно освобождаване на всички политически затворници и всички задържани по време на мирните протести, за бързо и ефективно разследване на случите на полицейско насилие и за започването на реален национален диалог с опозицията, с крайна цел организирането на нови, свободни и честни избори, в съответствие с демократичните изисквания на белоруския народ.

„Държавите от ЕС трябва недвусмислено да подкрепят беларуския народ и да покажат солидарност с него. Ще продължавам да бъда тясно ангажирана със събитията в Беларус и да следя как се развива ситуацията там“, подчерта министър Захариева. 

#Беларус #посланик

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »