Османи: Държавните атрибути на С.Македония са решени в договорите с България и Гърция

Османи: Държавните атрибути на С.Македония са решени в договорите с България и Гърция
МВнР на С.Македония
A A+ A++ A

Преговорната рамка не трябва да бъде платформа за решаване на двустранни въпроси. За тази цел има подписан Договор за добросъседство, който прецизно определя и инструментите, и рамката как да бъдат решени тези въпроси.

Това заяви министърът на външните работи на Северна Македония Буяр Османи, който на 9 октомври пристига на официално посещение в София и ще разговаря с министър Екатерина Захариева по актуалните въпроси на двустранните отношения.

„Въпросите за държавните атрибути са решени с Договора за добросъседство, с Преспанския договор и с други международни документи”, подчерта Османи в интервю за ТВ 24, предаде БГНЕС.

Ръководителят на македонската дипломация обясни, че страната му има поети ангажименти, които трябва да бъдат изпълнени, но онова което „създава безпокойство у нас, е, че се отварят въпроси, които са затворени от Преспанския договор “.

Този документ е важен международен договор, в който са дефинирани определени решения и все още е в начален стадий на прилагане. Той определи двустранния договор с Гърция като „все още е уязвим” и подчерта, че за него трябва да се полагат грижи, а не да се отваря или да се обсъждат вече потвърдени от него решения.
Според Османи, трябва да се интензифицира политическият диалог, тъй като винаги, когато има определена дистанция в общуването или забавяне в общуването, се създава празнина, която се запълва с предразсъдъци и конспиративни теории.

„Интензивна политическа комуникация. Аз заминавам в петък, очаквам и с премиера Заев да имаме скоро среща. Очаквам и комисиите да се срещнат през следващите дни или седмици и да се върне една нормална атмосфера в общуването”, каза министърът. Той изрази мнение, че България и Македония имат достатъчен потенциал да стопят различията помежду си.
Османи напомни, че страната навлиза във втората фаза от процеса на присъединяване към ЕС и предстои да започне, а не да завърши преговорите.

„Очаквам в европейски дух и добра воля да преодолеем тези различия”, каза още той.
Относно впечатленията на България, че не се изпълняват в достатъчна степен поетите в Договора ангажименти, Османи уточни, че има разлика в очакванията за динамиката на срещите на комисиите.
Според едни 9 срещи за 20 месеца не са за подценяване.
„Ако сравним това със срещите с комисиите между Германия и Франция и Полша, които са се срещали веднъж годишно, нашите девет срещи са добър резултат… Дали това е малко или много, зависи от очакванията”, подчерта македонският външен министър.
Той заяви, че очаква първото междуправителствено заседание с ЕС да се проведе през декември.

#Буяр Османи #Северна Македония #преговори #ЕС #България #Гърция #договори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"