Съдиите по делото срещу Миню Стайков му отказаха лечение, той им поиска отвод

Съдиите по делото срещу Миню Стайков му отказаха лечение, той им поиска отвод
A A+ A++ A

Адвокати поискаха отвод на съдебния състав по делото за източване на еврофондове срещу Миню Стайков и още 12 души. Причината е предубеденост и пристрастност на съдебния състав. Повод за това пък стана отказ на съда да спре наказателното производство и да назначи медицинска експертиза за здравословното състояние на Стайков.

Адв. Анна Попова обясни, че подзащитният й не е в състояние да се защитава в условията на продължителни заседания. Освен това нямал възможност да се запознае с документите по делото в болницата към затвора.

Прокурорът Ангел Кънев поиска от съда да назначи съдебно-медицинска експертиза, за да се види дали състоянието на Миню Стайков наистина не му позволява да се защитава. Съдът обаче след кратко тайно съвещание отказа това и даде ход на делото.

В този момент Анна Попова настоя за отвод, като обясни, че явно исканията на защитата и прокуратурата са гледани формално. Тя изнесе дълга и гневна пледоария, като направи ретроспекция на действията на съдебния състав. Попова обвини състава, че си присвоява медицинска експертиза, каквато не може да има.

Тя обвини съда в нехуманно поведение. Клиентът й вече нямал доверие на съдебния състав, който бил явно предубеден и пристрастен.

Още половин дузина адвокати се присъединиха към искането за отвод, включително защитници на други подсъдими. Някои от тях посочиха, че съдебният състав е отхвърлил дори призива на прокуратурата за назначаване на съдебно-медицинска експертиза.

Съдът се оттегли на тайно съвещание, но този път за цели 45 минути, тъй като трябвало да се отговори на многото аргументи.

Прокурор Ангел Кънев подкрепи съда и призова да не одобрява исканията за отвод като неоснователни.

#съд

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Правосъдие
Последно от Правосъдие

Всички новини от Правосъдие »