Община Балчик забрани навлизането на 5G мрежата на територията

Община Балчик забрани навлизането на 5G мрежата на територията
A A+ A++ A

Община Балчик стана пионер като забрани навлизането на 5G мрежата на територията ѝ.

Безпрецедентното решение е взето от Общинския съвет в Балчик. Съветниците са гласували за нанасяне на мораториум върху поставяне на съоръжения, свързани с 5G за период от 1 година. Това се е случило на сесията в края на септември. 

Разглеждането на точката в дневния ред идва след изразено сериозно притеснение от страна на гражданите. Те са съставили инициативен комитет и са излезли с подписка, в която са включени 183-ма граждани, които настоявайте за блокиране на 5G мрежа поради опасения около техния ефект върху здравето.

При гласуването по време на заседанието в Общинския съвет е имало общински съветници, които са били против подобни стъпка, но в крайна сметка предложението е било прието.

„Трябва да има държавно население по въпроса и да се обясни какви са ползите от 5G мрежа за население и икономика, защото хората са обърнати и не знаят кого да вярват. Ние гледаме трезво на нещата и не вярваме на конспиративни теории ", посочва Марин Попов, който е представител на местната гражданска инициатива, предава "Про Нюз Добрич".

"Смятаме, че трябва да се знае защо тази мрежа е полезна и с какво, за да няма паника. В България обаче няма и опис за подобно проучване ", добавя той.

Темата за 5G става все по-актуална с навлизането в мрежата от ново поколение. В България има и национална подписка срещу въвеждането им в страната.

#5G

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"