Цените на частните уроци по-скъпи в провинцията, отколкото в София

Цените  на частните уроци по-скъпи в провинцията, отколкото в София
A A+ A++ A

Оказва се, че частните уроци излизат по-скъпо на родителите в провинцията, отколкото на тези в София.

Във столицата цените варират между 10, 25 или 30 лв., в Бургас скачат до 90 лв., пише „Монитор“.

За столицата има разнообразни обяви, като могат да бъдат намерeни оферти на доста прилични цени. Само срещу 10 лв. за 45 минути частен учител предлага уроци по математика за ученици от 4-и до 12-и клас, кандидат-студенти и дори студенти.

Учителка пък предлага частни уроци по немски и английски език срещу 12 лв. на учебен час. Толкова взема и за подготовката за миниматурите в 4-и и 7-и клас по български и математика. Друг частен учител офертира индивидуални занимания по български език и математика, текуща подготовка на ученици 1 – 7 клас, методическа помощ за гимназистите, подготовка за външно оценяване и кандидатстване след 7-ми клас, подготовка за матури или кандидатстудентски курсове само срещу 14 лв.

Действащ журналист и редактор в издание за култура също предлага частни уроци по български език и литература. Срещу 20 лв. на час подготвя ученици от 1 до 12 клас кандидат-гимназисти и кандидат-студенти.

15 лв. за индивидуални уроци по химия пък иска дългогодишен преподавател за подготовката на ученици и кандидат-студенти за медицинските университети в страната.

Ако преподава едновременно на двама, мизата пада на 12,50 лв. на човек. По-солено излиза подготовката по биология. Университетски преподавател подготвя кандидат-студенти по медицина, фармация и дентална медицина срещу 25 лв. на час. Обучението се осъществява в малки групи до 3-ма човека, става ясно от обявата.

От 3000 до 5 000 лева броят родителите на бургаските седмокласници за подготовка за НВО. Най-амбициозните, които са започнали подготовка от ваканцията или година по-рано, плащат двойно повече Изпитите по български и математика, по-известни като „малките матури“ подлудяват вкупом деца, майки и бащи. Таксите за частни уроци растат с всяка година нагоре и вече са достигнали скандални размери.

В морския град в момента урок по БЕЛ при частен учител струва поне 30-35 лева, а най-търсените литератори вземат и повече. Таксата е за два учебни часа. Индивидуалните уроци по математика са още по-скъпи.

Решаването на задачи започва от 45 лв. за урок и стига до 90 лв. ако се случва при топ математик. Тук обаче продължителността на урока подлежи на допълнително договаряне. Дали посочените суми ще се плащат за два учебни, или астрономически часа е въпрос на пазарлък. Системната подготовка за матурите след 7-ми клас изисква поне веднъж седмично да се провеждат уроци по двата предмета. Сметките показват, че за една учебна година обучението на частно с индивидуални уроци излиза между 3 и 5 бона. Много родители обаче, за да гарантират по-голям шанс на децата си по пътя им към елитните гимназии, започват подготовката още от 6-ти клас и плащат точно два пъти повече.

Обществена тайна е, че месец или два преди матурите седмокласниците в цяла България спират да ходят на училище и бясно учат само за матури. Цели класове спират да ходят на училище, защото материалът по БЕЛ и математика, включен в изпитните формати е огромен и тежък за децата.

Подготовка за матурите се предлага и в групова форма с до 5-10 деца на урок, а урокът струва 20 лева на човек. С бясна скорост растат и цените на частните уроци за подготовка във ВУЗ-овете. Най-жестоката сеч е за кандидат-студентите по медицина. В Бургас уроците по биология, при доказан преподавател, струват точно 50 лева и обикновено са за астрономически час, но при някои корифеи цената е за учебен час. Химията върви една идея нагоре – от 50 до 70 лева на урок. Материалът по двата предмета е огромен и подготовката изисква кандидат-студентите да посещават редовно частни уроци поне две години. Затова и подготовката на бъдещите медици започва още преди да са започнали 11-ти клас. Сметките показват, че уроците по биология и химия за две години излизат между 8000 и 10 000 лева.

Цените за подготовка за влизане в елитните училища във Варна са скочили от 20 до 100 процента, според качеството и нивото на преподавателите. Десетки са частните преподаватели и центрове за обучение и кандидатстване след 7-ми клас, като повечето доскоро вземаха по 10 лева на учебен час и 15 лева за астрономически за индивидуално обучение по БЕЛ и с 5 лева повече за обучение по математика. Още преди пандемията обаче във Варна е имало преподаватели с висока успеваемост на обучение и тарифи от по 40 лева на час. Така че повишаването на цените за индивидуална подготовка не е от днес, коментират ангажираните с частните уроци преподаватели. По-изгодни са центровете за подготовка, но там се събират групи с деца от различни училища, които учат по различни програми и учебници и общото обучение не дава добри резултати.

#София #провинция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »