Ивайло Мирчев с 10 аргумента срещу увеличаването на максималния осигурителен доход

Ивайло Мирчев с 10 аргумента срещу увеличаването на максималния осигурителен доход
A A+ A++ A

Представяме Ви позиция на Ивайло Мирчев от ИС на ПП „Да, България“ за планираното увеличение на осигурителния доход от българското правителство:

Десните правителства, десните политики имат за цел държавата да преразпределя по-малка част от дохода и той да остава в гражданите. Преди 2 г. "десните" от ГЕРБ повишиха максималния осигурителен доход от 2600 лв. на 3000 лв. Днес искат да го повишат още веднъж на 3200 лв. Това се прави без дългосрочна стратегия, без оценка на ефекта, който може да предизвика подобна промяна. Увeличaвaнeтo нa пpaгa oзнaчaвa, чe xopaтa c виcoĸи дoxoди, вeчe щe тpябвa дa плaщaт пo-гoлeми ocигypoвĸи.

Ето 10 аргумента защо ново повишаване е проблем и в крайна сметка може да се окаже вредно за икономиката:

1. Основен потърпевш от ново повишаване (освен няколко хиляди държавни чиновници) ще бъде IT секторът.

2. С това предложение държавата удря тази част от бизнеса, с най-голяма добавена стойност в икономиката.

3. Около 80% от "продукцията" на IT компаниите се изнася предимно в Западна Европа, САЩ. Повишаването на този компонент влияе пряко върху тяхната конкурентоспособност.

4. Нормалната среда за развиване на бизнес включва отлична предвидимост на държавата в изискванията ѝ към компаниите. В случая подобно предложение се прави в последния момент, което е лоша практика.

5. Подобно повишаване не би било проблем, ако правителството имаше политика за развитие на IT сектора. В момента всички големи IT инвестиции заобикалят България и се реализират в съседните Гърция, Сърбия, Румъния.

6. Поредно повишаване ще влоши инвестиционният климат, ще ограничи възможностите за разширяване на дейността и в дългосрочен план е възможно приходите от осигуровки да намалеят.

7. Тази стъпка ще стимулира сивата икономика сред някои професии и може да доведе до отлив на висококвалифицирани кадри.

8. С този ход се удря най-високотехнологичният отрасъл, което дългосрочно ще има негативен ефект върху цялата икономика при внедряване на иновации, ефективност на труда и т.н.

9. Не е справедливо IT секторът, за който държавата има най-нисък принос (например обученията на специалисти се правят от и за сметка на самите фирми или организации извън системата на държавното образование) да плаща цената за липсата на реформи в системата на осигуряването.

10. Увеличението по никакъв начин не стимулира хората с по-високи доходи. Точно обратното - ще накара част от тях (и фирми и служители) да минат "на сиво".

Спецификата на IT бизнеса е такава, че ако в една страна той няма добри условия за развитие, бързо и лесно може да премести дейността си в друга. Тогава не просто няма да има по-високи вноски в НОИ, но парите за пенсии ще намалеят. Причините за това ще бъдат и в намалените приходи от износ, както и по-малкият брой заети с IT дейности, които да стимулират потреблението в България, респективно това ще има отражение и върху приходите в бюджета от данъци.

Напънът на държавата да реши проблемите на НОИ за сметка на хората с високи доходи показва неспособност на управляващите да провеждат адекватна политика. Проблемът на НОИ е как изтичат пари от него - фалшиви ТЕЛК, болнични, фалшиви пенсии, структурните недомислици около втора пенсия и Сребърния фонд.

В предизборната си агитация днешните управляващи бяха категорични, че няма да има повишаване на максималния осигурителен доход. Само за 2 г. това е на път да се случи за втори път. Откакто ГЕРБ е на власт, този компонент е увеличаван неколкократно - от 2000 лв. през 2012 г. на 3200 лв. днес. Това не е "дясна" политика. Това е демонстрация на неспособност за реформиране на тази система и поддържането ѝ на изкуствено дишане, чрез увеличение на вноските, за сметка на българите с високи доходи.

 

#Иво Мирчев #Да България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »