Какво се случва с колекцията на Божков?

Какво се случва с колекцията на Божков?
A A+ A++ A

Прокуратурата, в лицето на говорителя Сийка Милева, ще даде нова информация относно действията по разследването и изземването на предмети, притежаващи белезите на движими културни ценности, от сградата на „Нове интернал“ ЕООД на ул. „Московска“ в столицата.

Припомняме, че прокуратурата съобщи, че продължава да изземва предмети с белези на движими културни ценности от офисите на бизнесмена Васил Божков, като общият им брой вече е над 6500. Действия по разследването са били извършени между девети и 14 септември, като новите иззети ценни предмети са 82. Прокуратурата твърди, че сред тях са и ритони с висока културноисторическа стойност.

Божков обяви, че преди време е отказал оферта от 1,2 млрд. евро за колекцията, като по негови думи стойността е по-голяма.

Към момента бизнесменът е обвинен задочно за 18 престъпления. Той е привлечен към наказателна отговорност за ръководене на две престъпни групи.

6 566 са иззетите (към 16.09.2020) предмети от офиса на обвиняемия Васил Божков. Всички те са с белези на движими културни ценности, като част от тях са и ритони с висока културно-историческа стойност, съобщават от прокуратурата. И още според обвинението укриващият се в Дубай бизнесмен е регистрирал  единствено 212 артефакта  по реда на Закона за културното наследство.

#Божков #колекция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"