197055 статии       |       398 интервюта       |       1524 снимки       |       38125 абоната       |      
USD 1.63832| EUR 1.95583| GBP 2.26632|
In English На русском

КЛЮЧОВИ ДУМИ ДНЕС:   ПротестиКоронавирусБрекзитПо ваш сигналПарламентарни Избори 2021

Размер на шрифта:   

Осъдиха 95-годишен лихвар и приятелката му на 73 във Варна

2 октомври 2020, петък / 18:30; Коментари: 0
Send to Kindle
Осъдиха 95-годишен лихвар и приятелката му на 73 във Варна

95-годишният Божимир А. беше признат за виновен от Варненския окръжен, че без съответно разрешение извършвал по занятие банкови сделки, като предоставял кредити с лихви и неустойки. Престъплението е извършено като продължавано деяние, съобщиха от пресслужбата на съда. 

Обвиненията за получени значителни неправомерни доходи не бяха доказани и по тях подсъдимият беше оправдан от съда.

95-годишният мъж беше оправдан и по обвинението, че е избегнал установяването на данъчни задължения в особено големи размери, като затаил истина в подадените в ТД на НАП - Варна декларации за четири години. Според прокуратурата той не декларирал доходи, получени от престъпна дейност, като лихви и неустойки по предоставените заеми и с това избегнал установяването на дължимия данък. 

Съдът насочи вниманието, че доходите придобити от престъпна дейност подлежат на отнемане, а не на деклариране.

Същите обвинения бяха повдигнати и спрямо 73-годишната приятелка на Божимир, с която той живеел на съпружески начала. Тя имаше и повдигнато обвинение за пране пари, според което сключвала сделки с имущество изнесено на публична продан на длъжници и закупила няколко имота с пари, за които знаела, че са придобити чрез тежко умишлено престъпление. При проведеното съдебно следствие, в което бяха изслушани множество свидетелски показания и представените няколко съдебно-счетоводни експертизи, съдът не намери доказателства за вината на Грета Т., тъй като нейните декларирани доходи са й позволявали да придобие въпросните имоти. Установено беше и че 73-годишната жена само е фигурирала в документите, но реално сделките са били сключвани от Божимир А., поради което тя беше оправдана и по всички останали обвинения.

За извършеното престъпление, Варненският окръжен съд наложи на Божимир А.  наказание "лишаване от свобода“ за срок от 3 години, чието изпълнение бе отложено с 5 години изпитателен срок, както и конфискация на ½ от имуществото му.

Божимир А. е роден в София, но живее във Варна, с медицинско образование, вдовец, неосъждан.

Незаконната си лихварска дейност започнал още  през 1997-1998 г. Най- активна е престъпната  му дейност в началото на 2006 г. – 2009г., за която прокуратурата е открила документация. Парите, които давал на заем, били набавени изцяло в резултат на предходната му лихварска дейност.

Заемите били давани на лица, за които бил уверен, че ще върнат парите, или разполагали с имущество, с което биха могли да удовлетворят вземанията си. Предоставяните заеми получателите по тях възприемали като услуга и се съгласявали с поставяните от подсъдимият условия - начин и срок на връщане, размер на исканата лихва, проценти месечна лихва извън определения годишен лихвен процент на БНБ, както и с неустойките за забавено връщане. "Кредитоискателите“ понякога подписвали и записи на заповед или учредявали договорна ипотека върху свой имот като обезпечение по сключения договор за заем или издавали в полза на подсъдимия запис на заповед за сума, равна на главницата и лихвата.

Само главниците по отпуснатите заеми са в размер на 178 316 евро с левова равностойност 348 755,78 лева.

Присъдата подлежи на обжалване или протест пред Апелативен съд – Варна, в 15-дневен срок от днес.

ђеклама:
Разпечатай | Изпрати
» Напиши статия и ти
Още по темата:
Тагове:
Реклама:
Реклама: