Гърция и Турция с механизъм за избягване на инциденти по въздух и вода

Гърция и Турция с механизъм за избягване на инциденти по въздух и вода
SSB
A A+ A++ A

Съюзниците в НАТО Гърция и Турция са участвали в разработването на двустранен механизъм, за да се избегнат случайни инциденти по въздух или море в спорната територия в Източното Средиземноморие заради предполагаеми залежи на природен газ.

Това съобщи в комюнике Алиансът, а генералният секретар на Йенс Столтенберг и благодари на двете страни за конструктивните им действия, предаде БНР.

Този механизъм бе създаден след серия от срещи между военни представители на Гърция и Турция и е предназначен за намаляване на риска от военни инциденти или нещастни случаи. Той предвижда и създаването на гореща линия между двете страни, която ще се използва за уреждане на конфликти по море и въздух, се казва в документа.

Междувременно, на срещата на върха на Евросъюза в Брюксел тази вечер премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис заяви, че провокациите от страна на Турция трябва да спрат:

„Едно нещо е сигурно: турските провокации, независимо дали се изразяват с едностранни действия или неподходяща реторика, не могат повече да бъдат толерирани“, подчерта той.

„Това е не само защото поведението на Турция нарушава суверенните права на две страни членки на ЕС, а именно Гърция и Кипър, а защото това поведение на Турция засяга ключови европейски геополитически интереси в Средиземно море“, добави премиерът.

#Турция #Гърция #механизъм #МОРЕ #въздух #Йенс Столтенберг

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »