Експерт: Хероинът от „Златния полумесец" минава през България

Експерт: Хероинът от „Златния полумесец" минава през България
На Балканите остават около 15% от наркотиците и в региона има поне 400 000 наркозависими. Снимка: Интернет
A A+ A++ A

Балканите са най-подходящото място за наркотрафик поради огромната корупция в тези страни, заяви сръбският полицейски анализатор Марко Ницович.

По думите му наркотиците от „Златния полумесец" – Афганистан, Пакистан и Иран на Балканите пристига основно през Турция и България.

Положението допълнително се усложнява от лошата професионална подготовка на митническите инспектори и полицейски служители като се имат предвид все по-сложните схеми за наркотрафик, уточни той.

По повод твърдението на изпълнителния директор на канцеларията на ООН за борба с престъпността и наркотрафика Юрий Федотов, че през Балканите минават около 80 на сто от хероина и наркотиците произведени в Афганистан Ницович съобщи, че основният проблем е във факта, че дрогата се складира в Косово, Македония и Албания.

„Наркотрафикантите разполагат с огромен финансов ресурс, който им позволява да подкупват полицаи... на практика това е идеалният регион за наркотрафикантите. За изкореняването на корупцията, основният проблем за Югоизточна Европа, е необходимо време", каза още той пред черногорската агенция Мина, предаде БГНЕС.

Ницович съобщи още, че в региона наркотиците идват от „Златния полумесец", в който влизат Афганистан, Пакистан и Иран. На Балканите те пристигат основно през Турция и България.

Освен хероина от Средна Азия на Балканите пристига и кокаин от Южна Америка, през пристанищата в Албания, Черна гора, Хърватия и Словения.

„Освен хероина, през страните от бивша Югославия вече минават и пътищата на кокаина от Латинска Америка. На практика тук те се кръстосват, след което потеглят за пазарите в Западна Европа, САЩ и Канада", каза още Ницович.

Според него на Балканите остават около 15% от наркотиците и в региона има поне 400 000 наркозависими.

„Ако към страните от бивша Югославия се добавят и тези от Гърция и Албания тогава цифрата стига 700 000 души и това е пазар, който трябва да се снабдява", подчерта Ноцович.

Той твърди, че в Черна гора най-много се използва висококачествена марихуана от Албания – „албанка", след това кокаин, синтетични наркотици и евтина дрога за начинаещите младежи.

„Един грам кокаин струва около 50 евро, а една доза метамфетамин или екстази 3-4 евро", каза Ночович и поясни, че бедните държави са наводнени от синтетична дрога, която много бързо унищожава нервната система и здравето на младите хора.

„И това е най-големият проблем за бедните държави", каза в заключение полицейският анализатор Марко Ницович.

#Балканите #наркотици #Афганистан #Пакистан #Иран #Турция #България #ООН #наркотрафик #Юрий Федотов #Косово #Македония #Албания #Европа #Черна гора #Хърватия #Словения #Латинска Америка #САЩ #Канада #Гърция #Черна гора

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници