Щатски генерал хвали българските ВВС

Щатски генерал хвали българските ВВС
A A+ A++ A

Генерал Марк Уелш III, командващ Военновъздушните сили (ВВС) на САЩ в Европа и командващ на Съюзното командване на ВВС на НАТО, похвали сътрудничеството на българската военна авиация с американските й партньори.

„Бих искал да благодаря на генерал Симеонов и на генерал-майор Попов за топлото гостоприемство по време на визитата ми в България. Като командир на Военновъздушните сили на САЩ в Европа аз много се гордея с нашите отношения и потвърждавам ангажимента си за поддържане и по-нататъшно засилване на партньорството ни с нашите български приятели“, каза днес, 1 декември, по повод визитата си в България генерал Марк Уелш III.

На среща с министър Аню Ангелов двамата обсъдиха сътрудничеството между българските ВВС и ВВС на САЩ, както и стратегическото партньорство между двете страни в сферата на отбраната, съобщиха от Министерството на отбраната.

Министър Ангелов отбеляза, че съвместните учения и подготовки между въоръжените сили на двете държави допринасят за повишаване на способностите на Българската армия и за подготовката й в моменти на сериозни бюджетни ограничения.

„Mоят екип и аз с нетърпение очакваме да работим с Министерство на отбраната на Република България и с българските Военновъздушни сили в търсенето на нови възможности за израстване на нашето партньорство“, заяви още генерал Марк Уелш III.

„Надявам се сътрудничеството между нас да продължи да се разширява и като интензивност, и като спектър, така че да обхване повече и по-различни дейности“, каза министър Ангелов.

Двамата разговаряха и за приноса на България в Международните сили за поддържане на сигурността (ISAF) в Афганистан, както и за перспективите пред операцията.

На срещата присъстваха още заместник-министърът на отбраната Валентин Радев и началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов.

По-рано днес генерал Марк Уелш III се срещна с генерал-майор Константин Попов, командир на Военновъздушните сили.

Генерал Марк Уелш III е изказал „задоволството си от активното партньорство с българските ВВС“, като акцентира върху реализацията на Плана за дългосрочна съвместна дейност между ВВС на България и САЩ и приоритетното изпълнение на задачите по Air Policing в Интегрираната система за ПВО на НАТО.

„Той даде висока оценка и на постигнатите от българските ВВС резултати при проведените съвместни тренировки и обучения с ВВС на САЩ в Европа“, отбелязват от МО.

„Двустранното обучение „Тракийска пролет 2011 г.“ е идеален пример за общата работа на нашите въоръжени сили  с цел  развиване и усъвършенстване на съвместните ни способности и оперативна съвместимост в редица основни области на нашата основна мисия“, подчерта генерал Уелш ІІІ.

Визитата на генерал Марк Уелш ІІІ в България продължава с посещение в авиобаза „Граф Игнатиево“, където ще бъде демонстрирано действието на дежурните двойки изтребители при изпълнение на мисията Air Policing - прехващане на самолет нарушител и принуждаването му за кацане. Ще бъдат представени и тактико-техническите характеристики на изтребителите МиГ-21 и МиГ-29 при разглеждане на статичен показ, казаха още от военното ведомство.

#ВВС #САЩ #министър на отбраната #Министерство на отбраната

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Отбрана
Последно от Отбрана

Всички новини от Отбрана »